23948sdkhjf

Framåt för Aerocrine

Visar upp en ökad omsättning men ett minskat resultat. Nu fortsätter arbetet med lanseringen av Niox Vero.
I sin rapport från det första kvartalet 2015 visar medicinteknikbolaget Aerocrine upp en omsättning som ökat med 52 procent, från 35 miljoner kronor under motsvarande period år 2014 till 53,2 miljoner i år. Störst tillväxt har global research-försäljningen, den försäljning som riktas till kliniska studier, stått för. Den har växt med 192 procent och landade på 12,4 miljoner kronor. Den kliniska försäljningen växte med 32 procent och uppgick till 38,9 miljoner.

Resultatet efter skatt var -73,4 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -52,9 miljoner under motsvarande period 2014. Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,21 (-0,16) kronor. Kassaflödet var positivt och landade på 340,5 (-59,3) miljoner. Detta hänvisas till den företrädesemission som genomfördes i februari 2015 och som drog in 445 miljoner före transaktionskostnader till bolaget.

Aerocrine utvecklar och säljer medicinteknik för mätning av kväveoxid i utandningsluften, Fractional exhaled Nitric Oxide, Feno. Instrumenten – Niox Mino och den nyare versionen Niox Vero – kan användas för att uppskatta förekomsten av inflammation i luftvägarna vid exempelvis astma. Målet är att alla samtliga Niox Mino-enheter som finns ute hos kunder ska bytas ut mot Niox Vero före slutet av året. Arbetet med detta har redan påbörjats, bland annat i USA.

- Konverteringsgraden har stadigt accelererat under kvartalet med 23 procent i januari, 83 procent i februari och 139 procent i mars, i förhållande till planlagd konvertering. Accelerationen sker allteftersom fler kunder blir medvetna om den nya enheten, skriver bolaget i rapporten.

Niox Vero fick marknadsgodkännande i USA i november förra året och i mars i år godkändes även en bluetooth-version av instrumentet. I slutet av januari fick Niox Vero dessutom marknadsgodkännande i Japan , där lanseringen inleddes under årets andra kvartal.

Efter kvartalets slut , i april, utsågs Morten Högholm Pedersen, som tillträder som ny teknikshef för bolaget i juni, och bolagets chefsjurist Caroline Andersson som nya medlemmar i Aerocrines ledningsgrupp . Den 30 april lämnade Aerocrines vd och chef för global marknadsföring Ken Marshall sin tjänst på medtechbolaget.

I slutet av april meddelade Aerocrine att företaget har pågående diskussioner med en tredje part om ett eventuellt uppköp av företaget. Diskussionerna lyftes fram som preliminära och icke-bindande. Det är alltså inte säkert att ett bud kommer att lämnas. Vem den tredje parten är har i skrivande stund inte offentliggjorts.

Läs mer om Aerocrine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062