23948sdkhjf

Astra i diagnostiksamarbete

Inleder samarbete med Abbott gällande companion diagnostics för sin astmabehandling och tecknar avtal för genetisk kartläggning av patientprover i sin biobank.
Läkemedelsjätten Astrazeneca har slutit ett avtal med Abbott om att gemensamt utveckla medföljande diagnostik, companion diagnostics, till läkemedelskandidaten tralokinumab. Syftet med companion diagnostics är att identifiera de patienter som skulle dra mest nytta av en viss behandling. I detta fall ska testet användas för att sålla ut patienter med svår astma som antagligen skulle må bättre av en behandling med tralokinumab.

- Hittills finns det inga godkända blodtester för companion diagnostics vid astma, skriver Astrazeneca i ett pressmeddelande.

Abbotts uppgift i samarbetet är att utveckla och kommersialisera testet, som ska baseras på mätning av halterna av periostin och dipeptidylpeptidas-4, DPP4, i serumet hos astmapatienter. Periostin och DPP4 har båda identifierats som potentiella biomarkörer för att förutse uppreglering av det immunreglerande proteinet IL-13 vid svår astma.

Utvecklingen av testet kommer att bedrivas i samband med Astrazenecas fas III-studie där tralokinumab utvärderas som behandling vid svår astma. Tralokinumab är en antikropp som utvecklas av Medimmune, Astrazenecas dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel.

I dag onsdag meddelade Astrazeneca även att bolaget har inlett ett forskningssamarbete med kanadensiska Montreal Heart Institute, MHI. Enligt avtalet ska MHI kartlägga hela arvsmassan, genomet, från 80 000 patientprover som finns i Astrazenecas egen biobank. Det rör sig om både blod- och vävnadsprover som samlats in i tolv års tid från patienter som ingått i bolagets kliniska studier gällande kardiovaskulära sjukdomar och diabetes.

Syftet är att identifiera genvarienter och mutationer som kan kopplas till hjärtkärlsjukdomar och diabetes, deras komplikationer samt effekten av olika behandlingar. Den insamlade kunskapen ska sedan användas av bolaget i utvecklingen av behandlingar för specifika patientgrupper, så kallad personalized medicine. Bolaget kommer även att dela med sig av den insamlade kunskapen genom att publicera den i vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer om Astrazeneca.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078