23948sdkhjf

Astrazeneca bygger ny fabrik i Södertälje

Astrazeneca ska investera i en ny tillverkningsanläggning för biologiska läkemedel i Gärtuna utanför Södertälje. Bolaget satsar ungefär 2,5 miljarder kronor i en första fas, som innebär att 150-250 nya jobb skapas inom företaget.


Det är en fyllnings- och packningsanläggning för vialer och sprutor som ska byggas och stå klar för tillverkning av kliniskt provningsmaterial år 2018, samt vara operativ för kommersiella produkter 2019.

- Det är en helt ny produktionsanläggning som ska byggas, en investering på ungefär 285 miljoner dollar och det betyder 150-250 nyanställningar, berättar Margareta Ozolins Nordvall, chef för Sweden Operations i Södertälje.

Den senaste tiden har ett gediget förberedelsearbete pågått vid företagets anläggning i Gärtuna, med placering, scenarioplanering och provtagningar av vatten och mark.

- Investeringen kommer att tillföra Sverige ny kompetens inom life scienceområdet, och Astrazeneca kommer nu bedriva utveckling och tillverkning av både små och stora molekyler i Sverige.

Bakom satsningen ligger Astrazenecas starka forskningsportfölj, med flera lovande preparat i sen utvecklingsfas.

- Jag tror att det är Astrazenecas starkaste forskningsportfölj någonsin, säger Margareta Ozolins Nordvall.

Portföljen innehåller i dag ungefär lika stor andel små, kemiska molekyler och stora, biologiska molekyler.

- Biologiska läkemedel är ofta dyrare läkemedel som tillverkas i mindre volymer, olika specialinriktade preparat mot mindre vanliga sjukdomsindikationer.

- Det blir en annan typ av tillverkning, betydligt mer komplicerad. Inte så mycket bulktillverkning och fokus på supply och leveranser som för kemiska preparat.

I Södertälje tillverkas i dag kemiska läkemedel.

- Vi tillverkar till exempel fem miljarder doser Nexium per år med ett färskt godkännande för esomeprazol i Japan, så vi utökar även inom små molekyler som vi är så bra på här. Med en ny biologics-anläggning blir det till att leva i två världar.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063