23948sdkhjf

Kompetensbrist hotar svensk life science

Svenska företag i life science-sektorn får allt svårare att rekrytera personer med rätt kompetens. Det visar en rapport som Hays tagit fram i samarbete med Oxford Economics.
Gapet mellan vad arbetssökande kan erbjuda och det arbetsgivare söker blir allt större - en utveckling som riskerar att sätta stopp för den ekonomiska tillväxten. Rapporten jämför arbetsmarknader i 31 länder världen över. Av samtliga länder är förutsättningarna för en positiv utveckling på arbetsmarknaden som tuffast i Sverige. Det beror framförallt på att högutbildade svenskar ofta har andra kompetenser än de företagen är i behov av. En av de hårdast drabbade sektorerna är life science.

- Utvecklingen är ett allvarligt hot mot innovationskraften. Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland inom life science måste det gå att hitta rätt kompetenser. Nu är vi på väg in i en ond spiral med upptrissade löner, skenande kostnader och sämre ekonomisk tillväxt, säger Helena Marteus, affärsområdeschef Life Sciences på rekryteringsbolaget Hays i ett pressmeddelande.

Trots att arbetstillfällena ökar inom flera områden så är flexibiliteten på arbetsmarknaden fortfarande för långsam och utbildningarna dåligt anpassade efter företagens behov. Dessutom väljer studenter många gånger utbildningar som ger kompetens som inte efterfrågas av företagen. Det menar Hays Sverigechef Johan Alsén.

I takt med att den globala återhämtningen efter finanskrisen fortsätter kommer kompetensbristen att öka då efterfrågan på kvalificerad arbetskraft växer snabbare än utbudet. Om rätt kompetens saknas i Sverige ökar risken att företag flyttar hela eller delar av sin verksamhet utomlands.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094