23948sdkhjf

Verkställande demensmöte

Över 44 miljoner människor världen över är drabbade av demenssjukdom och siffran förväntas att fördubblas till år 2030. Under måndagen samlades deltagare från 17 länder i ett försök att skapa bredare samarbete för att bekämpa sjukdomen.


Demens är en global och hastigt växande utmaning som orsakar mycket lidande och gör ett stort finansiellt avtryck. Den genomsnittliga årskostnaden för sjukdomen beräknas idag till 604 miljarder dollar och siffran stiger varje dag.

Under måndagen samlades ledande personer från näringsliv, akademi, finanssektor, offentlig förvaltning och sjukvården från 17 länder under konferensen Dementia Forum X för att diskutera och uppmuntra samarbete mellan olika delar av det globala samhället. Syftet med konferensen, som ska återkomma vartannat år, är att vara en katalysator för initiativ, samverkan och handlingskraft i kampen mot demenssjukdomar.

- X:et i namnet står för executive (verkställande red anm). Alla deltagare är handplockade och har på olika sätt stor makt inom sitt område så vi har höga förväntningar, förklarade Karin Lind-Mönesten vd Swedish Care International och Forum for Elderly Care som arrangerar konferensen i samarbete med Karolinska institutet och Stiftelsen Silviahemmet.

Dagens huvudtalare var H.M. Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria fanns med som åhörare under hela dagen.

I och med den demografiförskjutning som världen står inför och i takt med att demensdiagnoserna ökar krävs ett bredare samarbete från helt olika sektorer i samhället.

- Sjukvårdssystemet kommer att kollapsa om vi inte hittar en lösning på demensproblemet, menade professor Bengt Winblad som anser att det måste läggas mer pengar på grundforskningen.

- Vi behöver bli ännu bättre på att förstå hjärnans grundläggande funktioner. Mest pengar skulle jag idag vilja lägga på grundforskning och på att utveckla nya läkemedel.

Detta nappade Eva Ställdal, generaldirektör på forskningsrådet Forte, på som meddelade att hon är beredd att ge mer pengar till demensforskningen.

Under dagen diskuterades bland annat användarvänlig teknologi som kan underlätta för människor att bo kvar i hemmet så länge som möjligt och vikten av att ge unga människor tillgång till utbildning då hög utbildningsnivå fördröjer utvecklingen av demens.

- Jag tycker att genetik är överskattat, sa psykiatriprofessor Ingmar Skoog skämtsamt, och förklarade att miljön och livsstilsfaktorer är långt viktigare än vad vi tidigare trott.

Bland dagens talare syntes även barn- och äldreminister Åsa Regnér, John Crawford ansvarig för IBM:s hälsorelaterade affärer i Europa och Skandias vd Ann-Charlotte Stjerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078