23948sdkhjf

Diamyd inleder studie

Den första patienten har nu inkluderats i bolagets sjätte kliniska studie, där diabetesvaccinet Diamyd kombineras med D-vitamin och läkemedlet etanercept.
Diabetesbolaget Diamyd Medical meddelar att den första patienten nu har inkluderats i en ny studie, EDCR, där diabetesvaccinet Diamyd kombineras med två andra redan godkända substanser, det immunhämmande läkemedlet etanercept och antiinflammatoriska vitamin D. Syftet är att utvärdera kombinationsbehandlingens säkerhet samt dess påverkan på immunsystemet hos barn och ungdomar som nyligen fått typ 1-diabetes.

Fas II-studien EDCR kommer att genomföras vid nio barndiabeteskliniker i Sverige. Studien är öppen, vilket innebär att alla deltagare kommer att få aktiv kombinationsbehandling. Studiedeltagarna kommer först behandlas med D-vitamin och etanercept under en månad. Sedan ges två injektioner med Diamyd med en månads mellanrum. Behandlingen med etanercept kommer att pågå under totalt 90 dagar och D-vitaminbehandlingen i 15 månader. En första säkerhetsutvärdering sker sex månader efter att samtliga patienter inkluderats. Deltagarna kommer sedan att följas i ytterligare 24 månader.

Den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes. I och med starten av EDCR pågår nu totalt sex kliniska studier där Diamyd testas.

EDCR fick grönt ljus från Läkemedelsverket i november förra året .

Läs mer om Diamyd Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082