23948sdkhjf

Han leder nya Umeåcentret

Professor Tommy Olsson är ny föreståndare för Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Umeå universitet.
I början av april meddelade Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, att ett nytt centrum för molekylärmedicin ska byggas upp i Umeå. Nu har professor Tommy Olsson utsetts till föreståndare för centret. Han är överläkare och professor i medicin vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Han bedriver forskning inom bland annat fetma och diabetes.

- Ett optimalt utnyttjande av de unika möjligheter som vi har i form av register, biobanker och andra forskningsinfrastrukturer möjliggör en stark start för vårt centrum. Därutöver kommer ett värdefullt samarbete med övriga molekylärmedicinska centra i landet och med Scilifelab att öka vår internationella konkurrenskraft, säger han om centret i ett pressmeddelande.

Centret , Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Umeå universitet , finansieras av KAW med 175 miljoner kronor under perioden 2016-2024. Ytterligare sponsring ska komma in från Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. Pengarna ska främst användas till rekryteringen av unga forskare.

Satsningen är en del i KAW:s plan att dela ut upp till 1,7 miljarder under tio år framåt med syftet att stärka svensk medicinsk forskning. Den följer efter satsningar på ett molekylärmedicinskt centrum i Göteborg samt ett nytt centrum för regenerativ medicin i Lund som tilldelades 270 respektive 225 miljoner kronor från stiftelsen.

Efter satsningen i Umeå har stiftelsen även bestämt sig för att finansiera ett molekylärmedicinskt center vid Linköpings universitet. Där ska molekylärmedicin kombineras med teknik.

- Inriktningen på teknik och molekylär medicin gör att vi kan fördjupa forskningen inom vissa spetsområden, till exempel neurovetenskap där forskningen på beroendesjukdomar, demenssjukdomar och hörselsjukdomar kan intensifieras. Ett annat område som är under stark utveckling och i behov av forskningsstöd är regenerativ medicin, där man bland annat forskar fram nya metoder för att ta fram ersättningsvävnader som hornhinna och hud, säger Jan Marcusson, forsknings- och utvecklingschef Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Linköpingcentret ska tillföras 150 miljoner kronor under en nioårsperiod, mellan åren 2016-2024. Ytterligare finansiering kommer från Linköpings universitet och Region Östergötland. Tillsammans ska de satsa 150 miljoner kronor.

Tanken är att de olika KAW-centren ska samarbeta med varandra, bland annat med rekryteringen av forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079