23948sdkhjf

Nu väljs expertrådet ut

Nu pågår arbetet man att tillsätta expertrådet som ska ledas av Anders Lönnberg, Regeringens nationella samordnare för life science.
Den första april utsågs Anders Lönnberg till regeringens nationella samordnare för life science. Hans uppdrag är att stödja Regeringens arbete, bland annat genom att ta fram underlag till det Nationella Innovationsrådet. Hans uppdrag sträcker sig över åtta månader och ska i slutändan ge upphov till en handlingsplan, ett samverkansprogram, för att stärka den svenska life science-branschen. Den ska innehålla konkreta åtgärder samt en fördelning över ansvaret för det som ska göras.

För att uppnå detta ska Anders Lönnberg leda en expertgrupp med representanter från olika delar av life science-sektorn. Nästa vecka ska representanterna utses.

- Först ska jag se till att vi får ett råd, ett life science-råd, som ska spegla de olika intressenterna –näringslivet, sjukvårdhuvudmännen, sjukvården, akademin och även patienterna. I nästa led ska vi se vad de olika grupperna kan komma överens om vilka prioriteringar som ska göras, säger Anders Lönnberg till Veckans Affärer.

- Vi ska börja arbeta nu så jag hoppas på att vi kan påbörja de första reformerna kanske redan i höst eller åtminstone nästa år.

Anders Lönnberg lyfter han fram utvecklingen i svensk life science som bekymmersam. För att få branschen på fötter igen hoppas han bland annat på att få in mer långsiktigt tänk i finansieringen av life science-bolag. Han jämför med Danmark, vars life science-industri växer. Där har strukturen med stiftelseägda bolag lett till ett mer långsiktigt tänk på samma gång som bolagen inte kan köpas upp av utländska aktörer.

För att få in fler innovationer i sjukvården öppnar Anders Lönnberg upp för att ge sjukvården ett utvecklingsuppdrag samt att se över ersättningssystemen

Anders Lönnberg hade sin första diskussion med Innovationsrådet den 18 maj, under rådets andra möte hittills.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063