23948sdkhjf

Hallå där Sarah Fredriksson…

… som nyligen lämnat rollen som vd för Genovis för att lägga mer fokus på dotterbolaget Geccodots. Varför lämnade du Genovis?
- Det var inget lätt beslut och det tog lång tid att bestämma sig. Att jobba med Genovis var fantastiskt roligt men nu är bolaget inne i kommersiell fas och jag fick fundera över var mina erfarenheter och kunskaper skulle komma till störst nytta. Jag och några andra medarbetare på Genovis har hela tiden jobbat parallellt med Geccodots men arbetet har gått långsammare eftersom Genovis haft högsta prioritet.

- Att jag har lämnat min roll på Genovis är en tydlig markering att jag nu ska lägga fokus på Geccodots men jag har inte lämnat Genovis i hjärtat, och jag sitter fortfarande vägg i vägg med bolaget. Jag har dessutom en ny roll som ordförande i Genovis styrelse. Där ska jag lägga ett stort fokus på den strategiska affärsutvecklingen.

Vad tar du med dig för erfarenheter som kan vara av värde för Geccodots?

- Jag grundade Genovis år 1999 och har varit vd där sedan dess. Under tiden har jag samlat på mig massor av erfarenheter. Det viktigaste är nog att jag vet att arbetet som entreprenör är värt all möda när man har fått fram en innovation som kan användas i samhället och när man får träffa nöjda kunder. Med mina erfarenheter kommer resan nog att bli annorlunda med Geccodots än vad den var med Genovis, med andra utmaningar på vägen. Det finns många vägar till målet och man måste vara beredd på återvändsgränder.

Vad ska du fokusera på?

- Först ska vi ta fram en plan för hur vi kan få en stabil finansiering av Geccodots. I dagsläget ägs hela bolaget av Genovis och finansieras därmed av bolagets aktieägare. Vi ska istället säkerställa externa investeringar i Geccodots. I dagsläget finns det flera ideér, men ingen färdig plan för hur det ska gå till.

- Förutom finansieringen ska jag lägga fokus på att ta fram en plan för marknadsföringen av bolaget. Framöver är min ambition dessutom att säkra tillgången till nyckelkompetenser för bolaget, både från pågående samarbeten och från de medarbetare på Genovis som arbetat med Geccodots. I framtiden kan det bland annat innebära rekryteringar av personal till bolaget.

Vad gör Geccodots?

- Geccodots utvecklar biomarkörer och kontrastmedel som kan användas i flera typer av medicinsk bildtagning. Exempelvis kan de designas för att fungera för både PET, magnetröntgen (MR) och ultraljud. De består av nanopartiklar med en solid kärna av till exempel metall som bäddas in i ett hölje bestående av ett biokompatibelt material, som kan utvecklas för att binda till en specifik vävnad i kroppen.

I vilken fas befinner sig bolaget?

- Vi säljer för tillfället produkter till prekliniska projekt. Nästa steg är att komma till klinik. Vi har ett pågående prekliniskt projekt som kommer att pågå i ungefär 1,5 år. Där är syftet att utveckla en metod för att upptäcka tumörceller i lymfkörtlar. När den prekliniska studien är klar så ska vi gå in i klinisk fas I och målet är att vara redo för det inom cirka två år.

Vad kommer namnet Geccodots ifrån?

- Gecco kommer från geckoödlan som har fantastiska nanostrukturer under sina fötter som gör att den bland annat kan klättra upp och ner – och vi vill tillverka just fantastiska nanostrukturer. Dots kommer från det engelska ordet för prick, som våra nanopartiklar liknar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085