23948sdkhjf

Söker partner för ROR

Kancera har inlett diskussioner för att hitta en samarbetspartner för ROR-projektet, men någon tidsplan för kommersialiseringen finns inte än.
Forskningsbolaget Kancera har påbörjat diskussioner med tänkbara kommersiella partners för produktutvecklingen i ROR-projektet men har inte fastlagt en tidsplan för kommersialisering av projektet. Det framgår av delårsrapporten.

Huvuddelen av bolagets resurser investeras i ROR och HDAC6-projektet, samt i det epigenetiskt inriktade projektet mot parasitsjukdomar som huvudsakligen finansieras av EU. Kanceras produktutveckling av epigenetiskt verkande läkemedel mot parasiter gör det även möjligt för bolaget att vidareutveckla epigenetiskt verkande läkemedel mot cancer, inklusive HDAC6-hämmare, då liknande teknisk expertis och kapacitet behövs i de båda epigenetiska projekten.

- HDAC6-projektet har utvecklats i snabbare takt än tidigare beräknat vilket innebär att det nu befinner sig inom 18-24 månader från val av läkemedelskandidat, skriver Kancera i rapporten.

Kancera har utvecklat hämmare av enzymet PFKFB3. Hämmarna resulterar i minskad ämnesomsättning och tillväxt hos celler. Eftersom enzymet förekommer i högre grad i syrefattig vävnad, blir effekten större i tumörer än i frisk vävnad. I laboratoriet har hämmarna visat sig potentiera andra cancerläkemedel och på egen hand bromsa tillväxten av pancreascancer i experimentell modell.

Nu drivs PFKFB3-projektet vidare i samarbete med professor Thomas Helledays forskargrupp vid Karolinska Institutet, med målet att kartlägga hur PFKFB3 mest effektivt kan kombineras med andra läkemedel och strålning. Beroende på resultaten från denna forskning kommer Kancera avgöra hur den vidare optimeringen av bolagets PFKFB3 hämmare ska drivas mot val av läkemedelskandidat.

- Denna produktutveckling är beroende av att adekvat finansiering för projektet säkras. PFKFB3-projektet har upptagits till tre miljoner kronor i balansräkningen vilket är anskaffningsvärdet för projektet. Det är styrelsens bedömning att det värdet, som baseras på i dag kända resultat av Kanceras forskning, kan försvaras med utgångspunkt från nu rådande prisnivå på jämförbara projekt och den bedömda höga potential som finns för att framgångsrikt vidareutveckla projektet, heter det i rapporten.

Under det första kvartalet 2015 uppgick Kanceras FoU-kostnader till 4,2 miljoner kronor. Det kan jämföras med 3,5 miljoner kronor under motsvarande period år 2014. Rörelseresultatet var -4,9 miljoner kronor (-4,1). Samma värde, -4,9 miljoner kronor (-4,2), landade resultatet efter finansiella poster på. Resultatet per aktie var -0,05 kr (-0,06).

Läs mer om Kancera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063