23948sdkhjf

”Affären är logisk”

Det säger Aerocrines styrelseordförande Rolf Classon, som hoppas att brittiska Circassia ska få köpa upp bolaget.
I mitten av maj meddelade Aerocrine att Oxford-baserade Circassia Pharmaceuticals har lämnat ett bud på medtechbolaget. Där erbjuder sig Circassia att betala Aerocrines aktieägare 2,55 kronor per aktie. Villkoret är att bolaget får köpa minst 90 procent av alla aktier. Det innebär att den totala summan kan landa på drygt 1,78 miljarder kronor. Tiden för att acceptera budet löper fram till 11 juni.

- Förhoppningsvis vet vi då om Circassia har fått sina 90 procent eller mer. I så fall har budet gått igenom. Om de inte nått ända fram så kan tiden förlängas för att samla på sig fler aktier, säger Aerocrines styrelseordförande Rolf Classon.

Aerocrines styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet. Bolagets största ägare är danska Novo A/S och Investor, som tillsammans äger ungefär 50 procent av bolagets aktier. Båda har på vissa villkor gått med på budet.

Circassia fokuserar sin verksamhet kring immunterapi mot allergi. Aerocrine utvecklar och säljer medicinteknik för mätning av kväveoxid i utandningsluften, Fractional exhaled Nitric Oxide, Feno. Bolagets instrument – Niox Vero och Niox Mino – kan användas för att uppskatta förekomsten av inflammation i luftvägarna vid exempelvis astma, som är ett symptom som kan uppkomma vid allergi.

- Bolagen passar ihop och affären är logisk. Eftersom vi dessutom såg att erbjudandet var en schysst värdering ur ett finansiellt perspektiv så såg vi budet som ett intressant alternativ. Jag hoppas och tror att affären går igenom, säger Rolf Classon.

Vad kan ett uppköp innebära för Aerocrines verksamhet i Sverige?

- I dagsläget har vi den största delen av vår verksamhet i Solna och USA, med 39 respektive 63 anställda. Circassia är ett läkemedelsbolag som vill kunna producera medicinteknik. De är intresserade av Aerocrines infrastruktur och tekniska kompetens inom detta och den finns i Stockholm. Jag kan inte svara exakt vad Circassia kommer att göra om affären går igenom men jag tror att medtechutvecklingen kommer att stanna kvar här, säger Rolf Classon.

- Circassia har ingen egen marknadsföringsverksamhet. Även det vill de gärna ta del av från oss. Den största delen av vårt kommersiella arbete sköts från USA.

Vad betyder ett uppköp av Aerocrine för svensk life science?

- Jag tror inte att affären i sig påverkar life science i Sverige, men den visar att svenska bolag är attraktiva utomlands eftersom vår forskning har så hög kvalitet. Det kan man se på antalet förvärv, så jag tycker att affären är ett högt betyg för Sverige.

Vad händer om uppköpet inte blir av?

- Jag tror att det kommer att gå igenom men annars är vi tillbaka vid den affärsplan vi hade innan diskussionerna med Circassia påbörjades. Aerocrine har ett framgångsrikt 2014 bakom sig och vi har inte varit ute och letat efter någon som vill köpa upp oss. Med en uppdaterad affärsmodell i USA under våren 2014, påbörjade lanseringar av vår nya produkt Niox Vero i USA och Japan och en stark kassa efter en lyckad emission vid årsskiftet 2014/2015 kände vi oss väl rustade och var beredda att bedriva vår verksamhet på egen hand.

Läs mer om Aerocrine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094