23948sdkhjf

Avslutar samarbete med Astra

Amgen avslutar samarbetet kring antikroppen brodalumab för behandling av psoriasis.
Amerikanska Amgen har beslutat att lämna sitt samarbete med Astrazeneca som gäller utvecklingen av läkemedelskandidaten brodalumab. Samarbetet har pågått sedan april 2012. Där har Amgen haft huvudansvaret för den kliniska utvecklingen.

Brodalumab är en monoklonal antikropp som motverkar inflammation genom att binda till och hämma immunreceptorn IL-17. Den utvecklades till att bli en behandling för den autoimmuna sjukdomen psoriasis.

Amgens beslut kommer efter att oroande biverkningar, såsom självmordstankar och påverkan på beteendet, observerats i kliniska studier med behandlingen. Nu ska bolaget istället lägga fokus på andra delar av sin utvecklingsportfölj.

Astrazeneca har inte beslutat om man ska fortsätta med utvecklingen av brodalumab ännu.

- Data från de tre fas III-studierna i Amagine-programmet visar att brodalumab har en effektiv verkningsmekanism som ger kliniska fördelar. Vi ska analysera informationen och utvärdera alla möjligheter innan vi fattar ett oberoende beslut om framtiden för detta potentiella läkemedel, säger Briggs Morrison, vice vd och medicinsk chef på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Förutom brodalumab så berör samarbetet mellan Amgen och Astrazeneca utvecklingen av fyra andra monoklonala antikroppar. Amgen ansvarar för den kliniska utvecklingen av AMG 557/MEDI5872 mot bland annat lupus, SLE. Medimmune, Astrazenecas dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, sköter arbetet med MEDI7183/AMG181 för ulcerös colit och Crohns sjukdom, MEDI2070/AMG139 för Crohns sjukdom samt MEDI9929/AMG157 för behandling vid astma.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064