23948sdkhjf

Här är biotechfavoriterna

En nyligen publicerad lista visar upp de fem mest populära biotechaktierna hos hedgefonder.
Intresset för biotechaktier har gått upp. Det observerade bland annat nätbanken Avanza som efter en rekordhög fondhandel i mars meddelade att biotechfonderna har ökat med 300 procent under de senaste tre åren.

I en nyligen publicerad lista visar finansnyhetssajten 24/7 Wall Street upp de fem mest populära bioteknikaktierna för hedgefonder. Listan baseras på en kartläggning som investmentbanken Goldman Sachs gjort över fondernas 100 mest populära aktier, uppdelade i topp 50 när det gäller långa respektive korta positioner.

Etta i 24/7 Wall Streets lista ligger Pharmacyclics, med huvudkontor i Kalifornien, USA. Det är det yngsta av bolagen på topp 5-listan. När listan sattes ihop ägdes bolaget till 28 procent av hedgefonder. I mars meddelade den amerikanska läkemedelsjätten Abbvie att företaget skulle köpas upp för 21 miljarder dollar – motsvarande 176 miljarder kronor. Köpet är nu avslutat och med sig tog Pharmacyclics bland annat lymfom- och leukemiläkemedlet Imbruvica, ibrutinib, som fått godkänt för fyra indikationer sedan 2013. Imbruvica, som även säljs av Janssen, gav bolaget en nettoinkomst på 492 miljoner dollar år 2014. Det motsvarar fyra miljarder kronor.

På andra plats kommer amerikanska Gilead Sciences, som bland annat uppmärksammats på senare tid efter lanseringen av hepatit C-läkemedlet Harvoni, den första dagliga kombinationsbehandlingen mot hepatit C som godkänts både på den amerikanska och den europeiska marknaden . Harvoni är en konkurrerande behandling till svenska Medivirs Olysio, simeprevir.

På tredje, fjärde och femte plats kom de amerikanska läkemedelsbolagen Regeneron Pharmaceuticals, Amgen och Celgene, som alla var favoriter när det gällde korta positioner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11