23948sdkhjf

Han leder nya Göteborgscentret

Professor Göran Landberg har utsetts till föreståndare för det nya Wallenbergcentret för molekylär och translationell medicin.
Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, utsåg under veckan Göran Landberg till föreståndare för det nya Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine som ska byggas upp vid Göteborgs universitet.

Göran Landberg är professor i patologi, med fokus på forskning kring bröstcancer, vid Göteborgs universitet. Där har han arbetat sedan år 2012. Han är dessutom en av sex områdeschefer på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Göran Landberg har tidigare arbetat med att bygga upp ett centrum för bröstcancer vid brittiska cancersjukhuset The Christie i Manchester.

Hans arbete med Göteborgscentret kommer inledningsvis att fokusera på rekrytering av drygt tio unga forskare och att skapa förutsättningar för dem att utvecklas till internationella toppforskare. Rekryteringarna kommer delvis att samordnas med motsvarande Wallenbergcentra vid Lunds universitet, Linköpings universitet och Umeå universitet. Göran Landberg kommer dessutom att ansvara för att samordna samarbetet mellan centret, Västra Götalandsregionen och Astrazeneca.

Det var i slutet av oktober som Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW, meddelade att det nya centret för molekylärmedicin skulle skapas i Göteborg. Satsningen förväntas landa på minst 620 miljoner kronor, där 270 miljoner kommer från KAW och resten från Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och Astrazeneca.

Satsningen är en del i KAW:s plan att dela ut upp till 1,7 miljarder under tio år framåt med syftet att stärka svensk medicinsk forskning. Den har följts upp med satsningar på ett nytt centrum för regenerativ medicin i Lund och två molekylärmedicinska centra i Linköping och Umeå . Det är universitetens rektorer som ansökt om att få ta del av satsningarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063