23948sdkhjf

Vill följa upp universitetens patent

Fyra forskare vill införa uppföljning av de patent som kommer från Sveriges universitet och högskolor. Två av dem utvecklar en databas för detta på KI.
I en debattartikel som publicerades i går onsdag i tidningen Ny Teknik uppmanar fyra forskare från Karolinska Institutet, KI, näringsminister Mikael Damberg att i samråd med Innovationsrådet arbeta för att införa en uppföljning av de patent som kommer från forskning vid Sveriges universitet och högskolor.

Forskarna bakom debattartikeln föreslår bland annat det ska upprättas akademiska innovationsportföljer. Där ska information samlas gällande patent, licenser och samarbeten med företag vid olika lärosäten. Dessutom vill de se att information om immaterialrätt, entreprenörskap och innovation ska införas i högre grad i svenska universitetsutbildningar.

Förslagen hänvisas bland annat till slutsatserna i en ny utredning, Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar.

I dagsläget finns det ingen översikt över universitetens immateriella tillgångar, som i och med lärarundantaget ofta inte ägs av lärosätet utan av den forskare som ligger bakom idén. Debattartikeln lyfter fram att en sammanhållen bild över de patent som den akademiska forskningen genererar bland annat skulle kunna användas för att utvärdera innovationskraften hos landets forskare och universitet samt för att planera fördelningen av skattepengar till olika forskningsprojekt.

Debattartikeln har skrivits av Danielle Lewensohn och Charlotta Dahlborg, doktorander i bioentreprenörskap vid institutionen Lärande Informatik Management och Etik, LIME, tillsammans med fysiologiprofessor Carl Johan Sundberg vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Fyfa, och Per Lundin från Thomson Reuters IP and Science och KI.

Danielle Lewensohn och Charlotta Dahlborg arbetar med att ta fram en databas med information om de patent som ägs av forskare vid Karolinska Institutet. Tillsammans har de utvecklat en sökmetod och kartlagt patenten som sökts av KI-forskare mellan åren 1995-2010.

Databasen är ett resultat av ett större forskningsprojekt - Karolinska Institutet Intellectual Property, KIIP, där forskarna undersöker innovationsprocesser och samarbeten mellan universitet och näringsliv. Den täcker över 7 000 forskare som varit anställda vid universitetet någon gång under perioden. Kartläggningen visar på drygt 4 000 patent, motsvarande mer än 700 uppfinningar. Hälften av uppfinningarna kommer från 35 personer. Informationen i databasen visar vidare vem som i dagsläget äger patenten.

- Tanken är att databasen i förlängningen ska kunna göras tillgänglig för forskare och andra intressenter. Förhoppningen är också att den ska ligga till grund för en nationell plattform med alla patent från Sveriges universitet, säger Danielle Lewensohn.

När en nationell plattform kan stå färdig är inte säkert och Danielle Lewensohn menar att utvecklingen av den beror på tillgången till finansiering av projektets nästa delsteg.

- När en sådan nationell sammanställning är klar så kommer den att ge en unik samlad bild över de patent som universitetet pumpar ut.

[tboot_well width="50%"]

Vem äger uppfinningarna från KI?

Små- och medelstora företag – drygt 50 procent

Enskilda forskare – 11 procent

Multinationella bolag – 10 procent

KIAB, Karolinska Institutet Innovations AB – 6 procent

Övrigt ägs av andra universitet, organisationer med mera.

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063