23948sdkhjf

Fler kliniska prövningar på barn

Mer klinisk forskning och nya behandlingar för barn och ungdomar. Det är några av målen med det nya forskningscentrum som under hösten öppnar vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Kliniskt forskningscentrum Barn - Pediatric Clinical Research Center, PCRC, kommer under sista kvartalet att starta sin verksamhet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. På sikt ska detta leda till mer klinisk forskning och nya förbättrade behandlingar för barn och ungdomar.

Det finns få forskningscenter i Sverige som är inriktade på pediatrisk forskning, något som Kaj Stenlöf, idag verksamhetschef för Gothia Forum för klinisk forskning, vill ändra på.

- Traditionellt sett har det inte utförts så många kliniska prövningar av läkemedel inom barn och ungdomssjukvården då man ansett att man vill skydda barn och ungdomar från forskning. Vi menar istället att man skyddar barn och ungdomar genom att låta dem vara en del av utvecklingen och därmed få bättre, mer anpassad behandling.

En av initiativtagarna till centrumbildningen är överläkare och akademisk chef för barnforskningen vid Göteborgs universitet Jovanna Dahlgren. Även hon välkomnar fler kliniska prövningar på barn.

– Det är inte ovanligt att vi tvingas behandla barn och ungdomar med läkemedel som inte är formellt prövade på just dem. Genom kliniska prövningar på barn kan oförutsedda biverkningar av läkemedel upptäckas i ett tidigt skede och bespara många barn lidande.

I nuläget pågår rekrytering av koordinator till centrat och tanken är att de första kliniska prövningarna ska komma i gång redan till hösten.

– Första projektet är ett preparat från Novo Nordisk för förbättrad insulinkänslighet hos barn som även leder till viktnedgång, och vi har andra projekt som ligger i pipeline. Bland annat tror vi att luftvägs- och tarmproblem hos prematura barn, astma och allergier kan bli stora områden, säger Jovanna Dahlgren.

En av förhoppningarna är att verksamheten ska generera spinoff-effekter.

- När vi visar att detta fungerar bra tror vi att kollegor i regionen ska våga säga ja till att ingå i kliniska prövningar. Idag är det många som tackar nej.

Att man nu går emot traditionen att i största möjliga mån hålla barn utanför kliniska prövningar har inte lett till någon kritik, tvärtom.

- Nu är tiden mogen för kliniska prövningar på barn. Professionen är lyrisk, föräldrar vi talat med är positiva och läkemedelsindustrin lika så, berättar Jovanna Dahlgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084