23948sdkhjf

Hallå där Magnus Björsne…

… chef över Astrazenecas Bio Venture Hub. Vad ska du tala om på Life Science Day den 23 juni i Båstad?
- Jag var med i Båstad förra året och presenterade då idén med Bio Venture Hub. Det väckte massor av frågor och nu ska jag ge en uppdatering av hur det har gått med biohuben och vad som har hänt hittills.

Varför ska man komma och lyssna på dig i Båstad?

- Jag tror att det kan vara intressant, bland annat eftersom biohuben är en ny modell som ingen annan har testat förut. Som litet bolag kan man se om vårt arbete verkar intressant och ta tillfället i akt att ställa frågor. Med mig till Båstad har jag också Antaros Medical, ett av de bolag som sitter i Bio Venture Hub. Jag tror att det kan vara ännu mer intressant att höra vad de har att säga.

- Modellen med biohuben kan även vara intressant i andra branscher. Bland annat vet jag att Kiruna Space Center är intresserade av upplägget.

Hur har det gått med i biohuben under året?

- Allt har gått fortare än vi trodde och intresset för vårt arbete med biohuben har varit större än vi väntade oss. I dagsläget har nio bolag kommit på plats och vi har pågående förhandlingar med fyra bolag som vill flytta in. Vi har även diskussioner med ytterligare ett antal företag som uttryckt ett intresse av att flytta in. Dessutom besöktes vi av statsminister Stefan Löfvén under våren för att han ville lära sig mer om modellen.

Vad har hänt under året?

- Det kanske viktigaste är att vi färdigställt finansieringen. Förutom Astrazeneca har Vinnova, VGR, Göteborg Stad samt Carl Bennet ställt upp med att möjliggöra den utveckling vi haft under året. Vidare har vi arbetat med att få infrastrukturen på plats, på samma gång som bolag har börjat flytta in i biohuben. Ett av dessa, som är verksamt inom onkologi, har fungerat som pilot för att testa samarbetsmodellen. Där har vi kört ett antal olika projekt för att trycktesta praktiska aspekter. Bland annat har vi tagit fram koncept avseende de legala avtalen och fastställt hur vi ska hantera konfidentialitetsfrågor.

- Biohub-bolaget har sammantaget varit med i fyra olika samarbetsprojekt, där Astrazeneca bland annat har fungerat som partner avseende frågeställningar relaterade till alternativ för formulering av en aktiv substans som nu kommer gå in i kliniska studier. Vi anordnade dessutom ett möte mellan bolaget och en rådgivande kommitté med åtta experter som diskuterade design och strategi avseende det kliniska arbetet.

Vilket är nästa steg för biohuben?

- Bland annat kommer det interna arbetet fortsätta med att få infrastrukturen på plats. I höst har Astrazeneca även fått en tung plats under mötet Bio-Europe som äger rum i november. Där ska vi påbörja arbetet med att rekrytera internationella bolag till biohuben.

Life Science Day äger rum i Kongresshallen i Båstad den 23 juni. Entrén är fri.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig.

[tboot_well width="50%"]

Vilka bolag sitter i biohuben?

Antaros Medical

Athera

Emeriti Pharma

Metynex

For Value

Vicore Pharma

I-tech

Q&Q Labs

Vivolux

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08