23948sdkhjf

Lanserar 3D-hjärta

Möjliggör virtuell operation av patienters hjärtan.


I dag lanserar franska Dassault Systèmes den första tekniken för att ta fram 3D-modeller av fysiska hjärtan.

Tekniken kan exempelvis användas för att ta fram en exakt tredimensionell simulering av ett hjärta från en patient. Med hjälp av digitala plattformar kan man sedan studera en tredimensionell kopia av organet på djupet.

3D-simuleringen av hjärtat kan komma till användning för forskare och hårdvarutillverkare och läkare. Det kan bland annat leda till en enklare kartläggning av fel och defekter i hjärtat på en patient. Tekniken kan dessutom användas av läkaren för att testa en virtuell operation, eller för att utföra tester och förutse hjärtats respons på olika behandlingar På så vis vill man lägga grunden till individanpassade behandlingar av hjärtat, personalized medicine.

- 3D-simulering av hjärtat har förutsättningar att i framtiden bli det naturliga sättet att avgöra vilken behandling en patient behöver, skriver Dassault Systèmes i ett pressmeddelande.

Tekniken har utvecklats genom Living Heart Project, ett samarbete mellan drygt 50 medicinska forskare, praktiker, hårdvarutillverkare och tillsynsmyndigheter. Där var syftet att med hjälp av bilder från CT- eller MR-bildtagning kunna skapa en exakt tredimensionell kopia av en patients hjärta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063