23948sdkhjf

GU Holding-bolag får snabbstatus

Toleranzia tankar kassan och får särläkemedelsstatus i EU och USA.
GU Holding-bolaget Toleranzia har fått särläkemedelsstatus för sin läkemedelskandidat för den neuromuskulära sjukdomen Myastenia Gravis. I dag meddelar bolaget dessutom att det har tillförts en halv miljon kronor genom ett lån från Almi Företagspartner samt ett bidrag på sex miljoner från EU:s finansieringsprogram Eurostars.

Toleranzia utvecklar läkemedel för olika autoimmuna sjukdomar, alla i preklinisk fas. Det är för en av dessa indikationer, Myastenia Gravis, som bolaget nu erhållit särläkemedelsstatus från både den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och dess amerikanska motsvarighet FDA.

En särläkemedelsstatus innebär bland annat underlättade regulatoriska krav och kostnadsfördelar. Dessutom får läkemedlet marknadsexklusivitet om det når hela vägen fram – sju år i USA och tio i EU.

I dagsläget är befintliga behandlingar mot Myastenia Gravis inriktade på att mildra symptomen av sjukdomen och Toleranzia hoppas att bolagets behandling ska ge en mer långvarig och kanske även botande effekt.

De sex miljonerna från Eurostars ska användas till ett projekt kallat Tolerize MG där bolaget samarbetar med danska Klifo och Bioneer samt Biotechpharma i Litauen.

Projektets budget är 10,5 miljoner och ytterligare pengar har tagits in genom ett lån från Almi Företagspartner samt genom en nyemission, som drog in en halv respektive en miljon kronor.

Förutom Eurostars-projektet ska pengarna även användas till studier av läkemedelskandidatens effekt på humana celler från patienter med Myastenia Gravis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094