23948sdkhjf

Framåt för Affibody

Tecknar licensieringsavtal med tyska Biotest.
Det Stockholmsbaserade bioteknikbolaget Affibody har tecknat ett licensierings- och optionsavtal med tyska Biotest. Avtalet gäller bolagets plattform Albumod, som kan användas för att utveckla läkemedel med en längre halveringstid genom att binda dem starkt till albumin. Tanken är att patienter inte ska behöva ta läkemedlet lika ofta eller i lika höga doser som annars.

Enligt den nya överenskommelsen ska Biotest få använda Albumod-plattformen för att förlänga halveringstiden på sina proteinsubstanser. I utbyte ska Affibody erhålla både en direktbetalning och ett antal milstolps- och royaltyersättningar.

Affibody fokuserar sin verksamhet kring utveckling och produktion av så kallade affibodymolekyler. De liknar antikroppar men är mindre och orsakar ingen inflammatorisk respons. Molekylernas egenskaper gör att de kan användas för olika ändamål, bland annat kan de fästas vid läkemedel för att ge dem specifika egenskaper.

I dag meddelade bolaget att resultaten från en klinisk studie där affibody-tekniken använts har presenterats vid det amerikanska mötet American Society of Clinical Oncology, ASCO, i Chicago, USA. I studien användes en affibodymolekyl, ABY-025, för PET-bildtagning av patienter med bröstcancer.

Studien visade att bröstcancerceller ofta ändrar status när det gäller förekomsten av HER 2-receptorer, när modertumören metastaserar. Det kan medföra att kvinnor får fel behandling av sin sjukdom. Kvinnorna i studien analyserades både med PET och CT, datortomografi.

Under hösten publicerades ett annat användningsområde för affibody-molekyler i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS. Där testade KTH-forskarna Torbjörn Gräslund och Johan Seijsing en ny teknik för att förlänga halveringstiden av proteinläkemedel.

Den går ut på att substansen binds till affibodymolekyler som designats för att binda till den neonatala Fc-receptorn, Fcrn. När proteiner i blodet tas upp av celler, endocyteras, kommer de in i endosomerna och bärs normalt till lysosomerna, där de bryts ner. Antikroppar räddas från detta öde genom att binda till Fcrn, som sitter på insidan av endosomerna. Det är denna mekanism som forskarna har kopierat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063