”Vi vet inte hur långt vi är från målet”
Vi kommer inte att fatta något beslut innan vi har analyserat all data, säger bolagets vd Mikael Brönnegård efter gårdagens negativa resultat från den kliniska Circus-studien.
Circus omfattar 975 patienter vid olika centra i Frankrike, Belgien och Spanien, där hälften behandlades med Ciclomulsion och den andra hälften med placebo innan en stent sattes in i hjärtats kärl. Behandlingens effekt analyserades efter tolv månader. Förhoppningen med behandlingen var att Ciclomulsion skulle ha en skyddande effekt på hjärtvävnaden och därmed minska skadan i samband med hjärtinfarkten.
Topline-resultatet visade att behandlingen inte uppnådde studiens primära effektmått . Den negativa nyheten fick bolagets aktie att rasa drygt 60 procent under den inledande måndagshandeln.
Bolagets vd Mikael Brönnegård är dock fortsatt optimistisk till studien och påpekar att topline-resultatet endast anger om studien har nått det primära effektmåttet eller ej, och inget annat.
- Självklart är det tråkigt att vi inte uppnådde en signifikant effekt på det primära effektmåttet men eftersom studien är blindad har den statistiska firman som genomfört analysen inte fått informera oss om resultatets signifikans. Det betyder att vi inte vet hur långt bort vi har hamnat från målet. Vi kan ha hamnat väldigt nära, säger han.
Mikael Brönnegård tillägger att det finns en mängd sekundära effektmått som inte har analyserats.
- Analysen fortsätter och under det tredje kvartalet presenterar vi hur nära vi var att nå det primära effektmåttet, samt de sekundära effektmåtten. Jag är fortfarande optimistisk eftersom vi gick in i den här fas III-studien med starka resultat från fas II och positiva prekliniska data från flera olika forskargrupper.
Vad är nästa steg?
- Vi kommer inte att fatta något beslut innan vi har analyserat all data. Det kan exempelvis visa sig att det negativa utfallet beror på ett för litet antal patienter eller att det finns en signifikant effekt på ett eller flera av de sekundära effektmåtten. I så fall kan vi behöva genomföra en andra fas III-studie, säger Mikael Brönnegård. Om slutanalysen inte visar någon effekt över huvud taget har vi förstås ett annat läge.
Vad händer om även resultatet i höst är negativt?
- Det är en hypotetisk fråga i dagsläget när vi inte känner till hela resultatet men då får vi se över den etiska aspekten av att fortsätta studien där nu en treårsuppföljning pågår. Det kommer då att ske tillsammans med de regulatoriska myndigheterna och etiska kommittéer i respektive land där studien pågår.
I slutet av maj tecknade Neurovive ett avtal med det franska läkemedelsbolaget Sanofi gällande utvecklingen och kommersialiseringen av Ciclomulsion i Sydkorea. Där hade bolagen bland annat kommit överens om att Sanofi ska stå för genomförandet av den sydkoreanska delen av en planerad fas III-klinisk studie med Ciclomulsion. Det skulle bli en mindre variant av Circus-studien, som skulle genomföras i Kina av samarbetspartnern Sihuan Pharmaceuticals, i Sydkorea av Sanofi samt i Thailand, där bolaget söker efter en samarbetspartner.
- Circus omfattar 975 patienter och vi har räknat med att det kommer att krävas cirka 300 patienter i den asiatiska studien. Av dem kommer merparten att rekryteras i Kina.
Förutom Asien har bolaget även blicken inställd mot USA. Där planeras, beroende av det slutgiltiga utfallet av Circus-studien, samtal med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gällande en eventuell klinisk studie med Ciclomulsion.
- Vi har sedan tidigare haft ett möte med FDA och i höst planerar vi ett uppföljande möte för att diskutera resultaten från Circus-studien. De resultat som publicerades i går förändrar inte vår strategi mot FDA i nuläget utan vi väntar på den bredare analysen, säger Mikael Brönnegård.
Han tillägger att om det blir en klinisk studie i USA så kommer bolaget att behöva en samarbetspartner där för att hjälpa till med genomförandet. Circus-studien är prövarinducerad och leds av professor Michel Ovize, vid universitetssjukhuset i Lyon, Frankrike.
- Fas III-studier är mycket dyra och det var samarbetet med universitetssjukhuset i Lyon som gav oss en möjlighet att genomföra Circus-studien. Vi sponsrar den med den aktiva substansen och placebo.
Om Ciclomulsion skulle nå marknaden så planerar bolaget en så kallad decentraliserad godkännandeprocess i Europa, där läkemedlet lanseras i ett land i taget. Först ut kommer Frankrike, där huvuddelen av Circus-studien har ägt rum och där bolaget har startat upp ett dotterbolag under våren.
Neurovive fokuserar sin verksamhet på utvecklingen av läkemedel som motverkar olika typer av vävnadsskador genom att skydda cellernas kraftverk mitokondrierna. Bolaget har ett antal prekliniska projekt under utveckling, och två projekt som nått klinisk fas. Både Ciclomulsion och läkemedelskandidaten Neurostat, som utvecklas för behandling av skador inom CNS, som traumatiska hjärnskador och stroke, har den aktiva substansen cyklosporin A.
- Vid en cellskada kommer det in kalcium i mitokondriernas inre membran. Om skadan är för allvarlig så ansamlas höga nivåer av kalcium där och mitokondrierna sprängs, med celldöd som följd. Kalciumjonerna kommer in via porer i membranet, som stängs om cyklosporin A binder till cyklofilin D som sitter vid porerna, säger Mikael Brönnegård.
- Våra substanser riktas mot olika måltavlor inne i mitokondrierna. Ett exempel är NVP015 som riktar sig mot cellens energiproduktion som sker inne i mitokondrierna. Under utveckling återfinns även NVP019 som också är en cycklofilin D-hämmare. Den är tänkt att bli den andra generationen mitokondriella läkemedel efter Ciclomulsion.
Mikael Brönnegård tillägger att han upplever ett ökat intresse för mitokondriell medicin.
- Det mitokondriella fältet inom medicin och läkemedelsutveckling håller på att explodera. Tidigare har vi haft mest kontakt med akademin men kontakten med industrin ökar mer och mer, i takt med att bolagen får upp ögonen för mitokondriernas centrala roll i utvecklingen av framför allt akuta sjukdomstillstånd.
Neurovive Pharmaceutical är beläget i Medicon Village i Lund. Där har bolaget 14 anställda. I början av 2014 börsnoterades ett dotterbolag i Taipei , Taiwan, där tre personer arbetar i dag. I det franska dotterbolaget finns en kontraktsanställd person som jobbar med den pågående Circus-studien.
Läs mer om Neurovive Pharmaceutical.