23948sdkhjf

Scibase till First North

I dag klockan nio ringde vd Simon Grant och grundaren Stig Ollmar in det Stockholmsbaserade diagnostikföretaget Scibase på börslistan Nasdaq First North. Den inledande handelskursen var 49,2 kronor per aktie.
Scibase säljer det portabla instrumentet Nevisense för objektiv, icke-visuell detektion av hudcancerformen malignt melanom. Metoden som används är elektrisk impedansspektroskopi, EIS, för att mäta motståndet i hudvävnaden i leverfläckar som pekats ut som misstänkta av en dermatolog. Tekniken grundas på forskning från Karolinska Institutet.

Mätprocessen tar cirka två till tre minuter och ger upphov till ett värde på en skala över sannolikheten att leverfläcken elakartad. Tanken med Nevisense är att instrumentet ska underlätta för dermatologer att upptäcka sjukdom och undvika att ofarliga leverfläckar skärs bort i onödan.

- Scibase grundades år 1998. Sedan dess har det vi lagt mycket fokus på vårt utvecklingsarbete och förra året publicerade vi resultaten från den största kliniska studien hittills inom detektion av malignt melanom. Resultaten visade att Nevisense kan upptäcka upp till 97 procent av alla fall av malignt melanom, säger Simon Grant, vd på Scibase.

Han berättar vidare att resultaten även visade att Nevisense dessutom kan detektera andra former av hudcancer.

Syftet med dagens börsnotering är att att få tillräcklig finansiering för kommersialiseringsprocessen, men också att vidareutveckla instrumentet för att göra det mer lättanvänt, och för att utveckla det för andra indikationer än malignt melanom.

Instrumentet har i dagsläget godkänts av läkemedelsmyndigheterna i Australien samt i Europa, där lanseringen hittills har inletts på sex marknader.

- I dag står Tyskland för 70 procent av vår försäljning. Nu lägger vi fokus på att expandera ännu mer i Europa och på att få godkänt på den amerikanska marknaden. Vi planerar att lämna in en ansökan om godkännande i USA under året, säger Simon Grant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063