23948sdkhjf

Sectra ökar försäljningen

Har ökat orderingången det senaste året men ser en minskad marknad i Storbritannien framöver.
Sectras orderingång steg kraftigt det fjärde kvartalet samt hela verksamhetsåret 2014/15, som avser perioden maj 2014 till april 2015. Det framgår av medtechbolagets bokslutskommuniké.

Under det fjärde kvartalet steg orderingången med nära 40 procent och för helåret var ökningen 67,5 procent. Den starka orderingången det senaste året omfattar flera långsiktiga avtal med stora kunder, vilket innebär att bolaget har många kundprojekt i installationsfas.

- Initialt belastar projekten Sectras kassaflöde, men när projekten övergår i underhålls- och supportfas kommer de att bidra till en stabil utveckling under lång tid, skriver vd Torbjörn Kronander i bokslutskommunikén.

Han vill påminna om att en stor del av ökningen i orderingången avser Storbritannien, där många sjukhus var tvingade att köpa nya system eller förnya sina avtal innan sommaren 2015.

- Den ordernivå vi nu har sett på denna marknad kommer därför inte att ligga kvar under kommande år, skriver Torbjörn Kronander.

Han lyfter fram att det finns fortsatt stort utrymme för tillväxt inom Sectras nischområden, vilket bekräftas av att samtliga affärsområden har redovisat ökad orderingång.

Sectra såg stark tillväxt på flera av bolagets stora marknader under räkenskapsåret som nu är avslutat, och nämner USA, Storbritannien och Norge.

I Sverige minskade dock omsättningen till följd av svag marknad för kryptosystem, något som den goda utvecklingen inom medicinska system inte kan kompensera fullt ut. För affärsområdet Secure Communications har kryptosystemen i Sverige än så länge stor påverkan på den övergripande utvecklingen. Dock har området redovisat något bättre resultat de senaste två kvartalen genom ökade intäkter från kunder utanför Sverige, skriver Sectra.

- Trots att alla områden inte utvecklas enligt våra förväntningar kan jag med stor tillfredsställelse konstatera att vi uppfyller koncernens samtliga finansiella mål, skriver Torbjörn Kronander.

Sectras koncernövergripande mål är följande:

Soliditeten ska vara minst 30 procent.
Rörelsemarginalen (EBIT) ska vara minst 15 procent.
Rörelseresultatet (EBIT) per aktie ska växa 10 procent per år i genomsnitt över en femårsperiod.

- För närvarande uppfylls samtliga tre mål, men periodens ackumulerade resultat inkluderar engångseffekter … Utan engångsposter är rörelsemarginalen 14,8 procent, skriver Sectra.

Bolaget redovisar ett resultat efter skatt på 34,6 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2014. Det kan jämföras med 38,1 miljoner under motsvarande period året innan. Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 0:93 kronor (1:03).

Rörelseresultatet blev 42,4 miljoner kronor (54,1) och rörelsemarginalen var 15,8 procent (20). Exklusive engångsposter uppgick rörelseresultatet till 48,4 miljoner kronor (56,9), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 18,0 procent (21,0).

- Stora kundprojekt i installationsfas och ökad andel hårdvaruförsäljning i produktmixen, som föranletts av kundkrav på en sammanhållen leverantör av mjuk- och hårdvara i vissa projekt, har haft en negativ effekt på marginalen, heter det i rapporten.

Nettoomsättningen uppgick till 268 miljoner kronor (271) samtidigt som orderingången steg till 369 miljoner kronor (265).

För verksamhetsåret 2014/2015 föreslår styrelsen att 4:50 kronor per aktie överförs till aktieägarna genom en aktiesplit 2:1 i kombination med ett obligatoriskt inlösenförfarande. Ingen ordinarie utdelning föreslås.

Förslaget är i linje med Sectras utdelningspolicy. Vid räkenskapsårets utgång var koncernens soliditet 56,1 procent. Enligt utdelningspolicyn och Sectras finansiella mål ska soliditeten överstiga 30 procent, vilket den med god marginal kommer att göra även efter ett beslut om inlösenförfarande enligt styrelsens förslag.

Styrelsens bedömning är att bolagets nuvarande balansräkning och kassaflöde är tillräckligt starka för att säkerställa verksamhetens utveckling och samtidigt ge aktieägarna en god avkastning.

Mjukvarubolaget Sectra utvecklar it-lösningar för användning inom bland annat röntgen.

Läs mer om Sectra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062