23948sdkhjf

Prostalund tar in 22,5 miljoner

Planerar företrädesemission och stuvar om bland ägarna.
Prostalunds styrelse har beslutat att genomföra en emission som kan tillföra medtechbolaget högst cirka 22,5 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen har garanterats till 46 procent genom teckningsförbindelser om cirka 10,3 miljoner kronor.

Teckningstiden i emissionen sträcker sig mellan 15-29 juni och ger rätt att teckna aktier till en kurs om 14 kronor per aktie. Emissionen ger företrädesrätt till de befintliga aktieägarna. Varje aktie som ägs den 10 juni ger rätt till en teckningsrätt och tre teckningsrätter berättigar i sin tur teckning av en ny aktie. Bolaget är noterat på börslistan Aktietorget.

Prostalund utvecklar medicintekniska behandlingar inom urologi. På marknaden har företaget produkten Coretherm, en värmebehandling som används för att behandla patienter med en förstorad prostata. Under det första kvartalet var bolagets försäljning på den amerikanska marknaden mer än dubbelt så hög som under motsvarande period förra året. Den stärkta kassan ska bland annat användas för att finansiera ökade satsningar på försäljning och marknadsföring på olika marknader.

- Den ökade försäljningen i USA medför att försäljningstakten kan ökas ytterligare. Prostalund förväntar sig även att inom den närmaste tre till sex månaderna erhålla myndighetsgodkännande från Kina, vilket medför att Prostalund kommer att påbörja etableringen av bolaget i Kina, skriver Prostalund i ett pressmeddelande.

Coretherm testades under 2014 i en pilotstudie på 1 500 patienter med prostatacancer. Resultaten pekade på att behandlingen kunde ha en förbyggande effekt även mot denna indikation och bolaget har initierat en retrospektiv studie där man undersöker förekomsten av prostatacancer hos personer som genomgått traditionell kirurgi, TURP, för att jämföra med. Pengarna som tas in genom emissionen ska även användas för att finansiera denna studie.

I dag meddelade Prostalund att alla aktier i dödsboet efter bolagets tidigare styrelseordförande Bo Håkansson, som omkom i en tragisk olycka under hösten, har sålts till utvalda investerare. Totalt motsvarar aktierna 18,43 procent av det totala antalet aktier i Prostalund.

Aktierna köps bland annat styrelseledamöter, vd och ledning. Övriga investerare som vill förvärva aktierna ska göra det genom den kommande emissionen.

Läs mer om Prostalund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047