23948sdkhjf

Fortsatt oroligt på Elekta

Efter ytterligare ett svagt kvartal påbörjas arbetet med ett åtgärdsprogram, som bland annat medför förändringar i ledningsgruppen.
Efter ett svagt tredje kvartal hoppades medtechbolaget Elekta på ett starkt sista kvartal i sitt brutna räkenskapsår. I maj skickade bolaget dock ut en vinstvarning med ett preliminärt finansiellt resultat för det brutna räkenskapsåret 2014/2015 som hamnade under förväntningarna. I går tisdag publicerade bolaget det slutgiltiga resultatet, som mycket riktigt var lägre än man hoppats.

Resultaten visade att orderingången minskade med tre procent, från 12,25 miljarder kronor under motsvarande period året innan till 11,907 miljarder i år. Det motsvarar en minskning om 13 procent beräknat på oförändrade valutakurser. Detta hänvisas främst till en dålig utveckling på den amerikanska marknaden.

Bolagets nettoomsättning uppgick till 10,84 miljarder kronor (10,69). Ebita landade på 1,3 miljarder (2,18) före poster av engångskaraktär och resultatet var 558 miljoner kronor (1,15 miljarder).

I samband med att de preliminära resultaten redovisades i maj avgick Niklas Savander som vd för bolaget. Hans tjänst har tagits över tillfälligt av Tomas Puusepp, som även tidigare varit vd och koncernchef för bolaget.

- Vi har initierat ett omfattande åtgärdsprogram med målet att återvända till tillväxt, förbättra lönsamheten, minska kostnaderna och fortsätta att fokusera på kassaflödet. Vår utveckling i USA var svag och åtgärder har vidtagits för att återgå till tillväxt och förbättra lönsamheten. Resultatet var också under förväntningarna på vissa tillväxtmarknader, på grund av svaga marknadsförhållanden, den politiska utvecklingen, krig och oroligheter, skriver han i rapporten.

I går tisdag meddelade bolaget även andra förändringar i koncernledningen samt i organisationen. Ledningsgruppen kommer att bestå av tio personer. En av dem är kommersialiseringschefen, CCO, Ian Alexander, som ska ansvara för global försäljning, marknadsföring, service och support med målet att stärka bolagets globala räckvidd och varumärke. Dessutom kommer nye operativa chefen, COO, Johan Sedihn att ansvara för produkternas och lösningarnas konkurrenskraft, forskning och utveckling, tillverkning och leverantörskedja på Elekta.

Den nya organisationen träder i kraft den 7 juli.

Läs mer om Elekta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062