23948sdkhjf

Får 3,9 miljoner från Vinnova

Scibase får anslag till vidareutvecklingen av sitt instrument för detektion av malignt melanom.
Det Stockholmsbaserade diagnostikbolaget Scibase har tilldelats 3,9 miljoner kronor från Vinnova till vidareutvecklingen av sitt portabla instrument Nevisense. Det används för objektiv, icke-visuell detektion av hudcancerformen malignt melanom.

Tekniken som används i instrumentet är elektrisk impedansspektroskopi, EIS. Där mäts motståndet i hudvävnaden i leverfläckar som pekats ut som misstänkta av en dermatolog. Tekniken grundas på forskning från Karolinska Institutet.

Mätprocessen tar cirka två till tre minuter och ger upphov till ett värde på en skala över sannolikheten att leverfläcken elakartad. Tanken med Nevisense är att instrumentet ska underlätta för dermatologer att upptäcka sjukdom och undvika att ofarliga leverfläckar skärs bort i onödan.

Nevisense har i dagsläget godkänts av läkemedelsmyndigheterna i Australien samt i Europa.

Pengarna från Vinnova delas med samarbetspartnern KTH och ska användas till att vidareutveckla Nevisense till ett mer lättanvänt instrument. Bland annat ska storleken minskas så att produkten blir lättare att bära med sig.

- Utvecklingen av förminskad mätelektronik är central för nästa generations Nevisense. Vi är väldigt glada att vi med hjälp av Vinnovas finansering kan påbörja arbetet redan i nästa kvartal, säger Fredrik Goldkuhl, chef för forskning och utveckling på Scibase, i ett pressmeddelande.

Under tisdagen tog Scibase klivet in på börslistan Nasdaq First North .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11