23948sdkhjf

Hallå där Kaj Stenlöf…

…chef för den nya Enheten för nationell samordning av kliniska studier i Göteborg. Vad är ditt uppdrag?
- Jag är den första av cirka tio personer som har anställts på Enheten och en av mina uppgifter kommer att vara att hålla i rekryteringarna av de andra. Jag kommer ansvara för att etablera och utveckla verksamheten för att uppnå de mål som blanda annat beskrivits i utredningen Starka tillsammans.

När tillträder du?

- Jag ska tillträda den 1 september i år. Min tjänst kommer att vara på heltid så jag kommer att lämna min roll som verksamhetschef på Gothia Forum.

Vad händer på Enheten nu?

- Verksamheten styrs av en kommitté under Vetenskapsrådet. Kommitténs ledamöter och ordförande utsågs förra året och de har under våren hunnit anordna en konferens tillsammans med Gothia Forum och övriga noder i landet. Kommittén har redan startat ett flertal projekt och har utsett de sex regioner som Enheten ska samarbeta med. Nu pågår bland annat arbetet med att hitta lokaler till verksamheten i Göteborg.

Vilka är de sex regionerna som Enheten ska arbeta med och vad får de ut av samarbetet?

- Sveriges sex sjukvårdsregioner har alla fått utse en nod för att företräda dem. Exempelvis har Västra sjukvårdsregionen valt ut Gothia Forum som sin nod. Nodernas uppgift är att se över de regionala och nationella behoven när det gäller kliniska studier hos sin respektive region. Det arbetet pågår nu och agendan för Enheten för nationell samordning av kliniska studier kommer att utformas utefter dessa behov.

En av de tjänster som Enheten har i uppdrag att ta fram är en online-portal med information om och kontaktuppgifter för pågående kliniska studier. Hur kommer den att utformas?

- Det finns ett antal olika förslag kring portalen. Vi ska utreda behovet och konkretisera vad som ska göras. Bland annat kommer vi att ta in input från motsvarigheter i andra länder. Hur som helst så är det en brist att vi inte har ett nationellt system som redovisar vilka studier som pågår i Sverige.

Kommer Enhetens tjänster att vara kostnadsfria?

- Det är för tidigt att säga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111