23948sdkhjf

Långsam karriär i akademin

Antalet osäkra anställningar ökar och det tar längre tid för forskare att få fast anställning inom akademin. Det visar rapporten Forskningens framtid! Karriärstruktur och karriärvägar i högskolan.
I rapporten från Vetenskapsrådet har tre kullar av doktorsexaminerade följts fram till 2012: kohort 1995-96, 2002-03 och 2008-09. Rapporten visar att ungefär en tredjedel av de doktorsexaminerade stannar kvar inom högskolan. Av dessa är något fler kvinnor än män. Tappet är störst inom naturvetenskap, medicin och teknikvetenskap där bara omkring 20 procent av de disputerade fortsätter att verka inom högskolan. Inom samhällsvetenskapen är siffran 60 procent.

Meriteringsanställningar som forskarassistent och biträdande lektor har enligt rapporten skjutits längre fram i karriären och skillnaden mellan examensskullarna är stor.

I kohort 02-03 minskande andelen lärare vid högskolorna som hade en meriteringsanställning till strax över 20 procent från drygt 30 procent i kohort 95-96. Andelen minskade ytterligare för kohort 08-09, åtminstone under de fyra åren som de har kunnat följas i studien. Detta sammanfaller med att meriteringsanställningarna forskarassistent och biträdande lektor togs bort ur högskoleförordningen 2011.

Fram till 2011 fanns två meriteringsanställningar; forskarassistent och biträdande lektor. Båda var tidsbegränsade till fyra år, och den som anställdes skulle ha tagit doktorsexamen inom fem år från anställningstillfället. I samband med dåvarande regerings autonomireform som genomfördes 2010/2011 togs dessa bort ur högskoleförordningen. Förhoppningen var att arbetsmarknadens parter själva skulle reglera tjänsterna, något som inte infriades och en ny meriteringsanställning infördes 2012. Den nya meriteringsanställningen är fyraårig med möjlighet till förlängning med ytterligare två år och den kan erhållas upp till sju år efter doktorsexamen.

I kohort 02-03 blev man meriteringsanställd upp till tre år senare än kohort i 95-96. Den nya meriteringsanställningen har bidragit till att ytterligare senarelägga anställning eftersom den kan erhållas upp till sju år efter doktorsexamen.

Dessutom konkurrerar fler om de meriteringsanställningar som finns – antalet doktorsexaminerade per år har fördubblats sedan början av 1990-talet. Även detta är en orsak till den långsammare karriären och har bidragit till att en rad osäkra visstidsanställningar har växt fram. Osäkra karriärvägar och anställningsförhållanden stärker knappast Sveriges fulla potential som forskarnation.

[tboot_well width="50%"]

Kvinnor har långsammare karriärutveckling än män

Inom kohort 95-96 erhåller männen anställning som professor ungefär tre år tidigare än kvinnorna. Skillnaderna mellan könen minskar i kohort 02-03 men detta kan förklaras av att männens karriärutveckling går långsammare, medan kvinnornas karriärutveckling är i princip oförändrad. Detta gäller framförallt den totala tiden mellan doktorsexamen och anställning som professor.

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188