23948sdkhjf

Avbryter samarbete

Amerikanska Ardelyx avbryter utvecklingssamarbete med Astrazeneca och planerar kliniska studier.
I oktober 2012 tecknade Astrazeneca ett samarbetsavtal med det amerikanska läkemedelsbolaget Ardelyx. Syftet var att gemensamt arbeta med utvecklingen av Ardelyx portfölj med hämmare mot transportproteinet NHE3, som bland annat påverkar natriumbalansen i tarmen och njurarna.

Samarbetet har stött på flera motgångar. Ett exempel var i maj månad då bolagen visade upp negativa resultat från en klinisk fas IIa-studie. Där testades läkemedelskandidaten tenapanor som behandling mot kronisk njursjukdom och typ II-diabetes.

Nu har Ardelyx avbrutit samarbetet, vilket innebär att bolaget får tillbaka de globala rättigheterna till projektet. Syftet är att satsa mer på den kliniska utvecklingen av tenapanor mot indikationen förstoppningsrelaterad IBS. Planen är att starta upp en klinisk fas III-studie kring detta under årets fjärde kvartal. Dessutom planeras även en fas IIb-studie med indikationen hyperfosfatemi, då blodet innehåller för höga mängder fosfat.

I samband med att samarbetet med Astrazeneca avbryts ska Ardelyx betala 15 miljoner dollar, motsvarande nästan 124 miljoner kronor, till läkemedelsjätten. Bolaget kommer dessutom att satsa tio miljoner dollar, motsvarande 82,5 miljoner kronor, för att skynda på arbetet med att ta över projektet. Efter det tillkommer även ytterligare villkorade betalningar till Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078