23948sdkhjf

Addtech köper Mediplast

Köper in medtechverksamhet och planerar särnotering av affärsområdet Life Science.
Addtech-koncernen har i dag tecknat ett avtal om att köpa samtliga aktier i moderbolaget för Mediplast-koncernen.

Mediplast bedriver försäljning och distribution av medicinteknik i Norden. Den verksamhet som köps in placeras inom affärsområdet Life Science på Addtech, som på så vis får mer fokus på medicinteknik. Det lägger grunden för en ny affärsenhet inom Addtech, Medical Technology.

- I och med detta förvärv blir Addtech Life Science en helsvensk marknadsledande aktör inom segmenten medtech, diagnostik och biomedicinsk forskning. Det är bra för hela branschen, säger Artur Aira, affärsområdeschef Life Science.

I samband med detta planerar Addtechs styrelse att inleda arbetet med att förbereda en särnotering på börslistan Nasdaq OMX genom en utdelning till aktieägarna av aktierna i Life Science-verksamheten. Noteringen beräknas ske under det första halvåret 2016.

- Att vi förbereder för en notering som separat bolag på börsen innebär att vi nu i ännu större utsträckning kan få det fokus vi vill ha, säger Artur Aira.

- Motivet till en separat notering är att Life Science nått en storlek och en lönsamhet som gör verksamheten attraktiv som ett fristående börsnoterat bolag. Denna tanke fanns redan innan Addtech delades ut till aktieägarna i Bergman & Beving koncernen 2001. Som ett börsnoterat bolag kan Life Science fortsätta att växa via nyetableringar och förvärv, säger Johan Sjö, Addtechs vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Planen är att förvärvet av Mediplast ska äga rum i början av juli. Köpeskillingen uppgår till 480 miljoner kronor, där hälften kommer att betalas kontant och den andra hälften finansieras genom en apportemission.

Under 2014 hade Mediplast cirka 120 anställda. Omsättningen under året landade på cirka 465 miljoner kronor och ebita-resultatet var 45 miljoner kronor. Genom köpet beräknas Life Science-verksamheten på Addtech få en omsättning på drygt 1,5 miljarder kronor och Addtech bedömer att köpet kommer att ha en positiv effekt på bolagets resultat per aktie under innevarande räkenskapsår
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062