23948sdkhjf

Dansk-svenskt samarbete hotat

Medicon Valley Alliance har knakat rejält i fogarna sedan dansk life science börjat marknadsföra sig via Greater Copenhagen. “Den danska sidan behöver bli mer osjälvisk om regionen ska skapa tillväxt”, säger Søren Bregenholt från Novo Nordisk, ny ordförande i MVA.
Den 22 april tog Søren Bregenholt över ordförandeklubban i det skånsk-danska life science-klustret Medicon Valley Alliance, MVA, efter en längre tid av turbulens.

Innan bolagsstämman den 22 april gick rykten om att styrelsen ville bryta upp klustersamarbetet och att MVA skulle fortsätta som ett nätverk. Men efter bolagstämman står det nu klart att MVA blir kvar.

- Jag skulle inte kalla det konflikt, men det har funnits spänningar. Nu ska vi diskutera hur vi ska kunna revitalisera organisationen och hitta fokus igen, säger Søren Bregenholt, som är CVP för externa innovationer och investerarrelationer på det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk.

Bakom vårens turbulens ligger bland annat den danska sidans satsning på varumärket Greater Copenhagen, som lanserades under Mipim i Cannes i mars, tillsammans med sajten greatercph.com. Frågan är fortfarande olöst.

- Vi inväntar fortfarande resultatet av den stora diskussionen tvärs över sundet gällande ”Greater Copenhagen”.

- Det finns fortsatt stöd för MVA från både dansk och svensk sida och en gemensam förståelse för att MVA behövs för att hålla samman samarbetet mellan universitet, sjukhus och näringsliv i de två länderna.

Framför allt är MVA viktigt för att stötta fortsatt nära samarbete mellan universiteten, menar han.

- Vi har två otroligt starka forskningsmiljöer vid universiteten i Lund och Köpenhamn. Regionen har också många styrkeområden som drug delivery och metabolism där det finns stor potential att växa. En stark basforskning är en nationell angelägenhet, men MVA behövs för att underlätta det bi-nationella samarbetet och skapa synergier så att vi kan utvecklas inom de områden som vi är så bra på här.

Hur ska regionen göra för att locka utländska investeringar och skapa mer tillväxt inom life science?

- Jag tror att pengarna finns, det som saknas är goda idéer.

För att de ska komma behövs en kritisk massa av kompetens och företag i regionen, menar han.

- Bara Novo Nordisk räcker inte. Vi behöver skapa en kompetensmiljö och ett kluster med tillräckligt många större läkemedelsbolag, små biotechföretag och forskning så att talangerna ser att det går att ha hela sin karriär här.

Enligt Søren Bregenholt finns ingen mirakelmedicin för att bygga tillväxt.

- Men jag tror att den danska sidan behöver bli mer osjälvisk och hjälpa den svenska sidan få tillbaka lite av sin forna styrka. På sikt kommer det att gynna hela regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062