23948sdkhjf

Behandlar alzheimer som infektion

I en pågående klinisk fas I/II-studie hoppas forskningsbolaget Apodemus på att kunna bevisa att den neurodegenerativa sjukdomen alzheimer orsakas av ett virus – och därmed kan botas genom en behandling av infektionen.
Forskningsbolaget Apodemus verksamhet grundar sig på teorin att en specifik virusgrupp tillhörande familjen picornavirus ligger bakom flera kroniska sjukdomar hos människa, bland annat demenssjukdomen alzheimer. Hypotesen grundar sig bland annat på studier av hjärnan hos döda patienter, där företaget har visat att viruset finns.

- Det finns även rapporterade fall där patienter har erhållit en antiviral behandling, där resultaten var intressanta nog att bygga vidare på, säger Bo Niklasson, vd på Apodemus.

- Vi tror att viruset orsakar en kronisk infektion i nervcellerna, som leder till att de blir sjuka och börjar överuttrycka proteiner, som beta-amyloid. Om vi har rätt så är amyloidplacken som finns i alzheimerhjärnor ett symptom på infektionen och inte orsaken till sjukdomen.

Tillsammans med kontraktsforskningsbolaget Pharma Consulting Group, PCG, genomför Apodemus för tillfället en klinisk fas I/II-studie vid Karolinska Universitetssjukhuset. Där testas en nio månader lång antiviral behandling med läkemedelssubstanserna ribavirin och pleconaril på 60 patienter i ett tidigt stadium av alzheimer.

- I augusti är den sista patienten färdigbehandlad och efter det kommer vi att analysera resultaten, säger Bo Niklasson.

Om Apodemus hypotes är rätt menar han att sjukdomsförloppet borde stoppas upp.

- De nervceller som har börjat insjukna borde bli bättre igen men vår antivirala behandling kan inte återställa de nervceller som har hunnit dö.

Ger fas I/II-studien positiva resultat så väntar en klinisk fas III-studie. Bo Niklasson tror även att ett positivt resultat skulle få fler aktörer att snabbt påbörja utvecklingen av nya behandlingar riktade mot viruset.

- I det första steget kommer man att försöka utveckla antiviraler för att behandla infektionen. Nästa steg blir sannolikt att ta fram ett vaccin mot infektionen. En fördel med picornavirus är att vi redan har bra kunskap när det gäller vacciner mot den virusfamiljen, där polio och hepatit A är två medlemmar.

Förutom alzheimer tror Apodemus att virusgruppen kan orsaka ytterligare en lång rad sjukdomar, som diabetes typ 1 och 2, neurodegenerativa sjukdomar som ALS samt graviditetssjukdomar som intrauterin fosterdöd, missbildningar och plötslig spädbarnsdöd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063