23948sdkhjf

Vill spara 450 miljoner

Elekta presenterar tvåårigt besparingsprogram och förutspår tillväxt.
I ett pressmeddelande inför Elektas kapitalmarknadsdag i går torsdag framkom det att strålterapibolagets målsättning med sitt tvååriga besparingsprogram är en total kostnadsbesparing om 450 miljoner kronor. Åtgärdsprogrammet omfattar hela koncernen och innehåller kostnadsbesparingar samt effektiviseringsprogram för att minska kostnaden för sålda varor.

På medellång sikt – räkenskapsåren 2016/17 och 2017/18 – har Elekta som ambition att nå en nettoomsättningstillväxt på tre till fem procent per år i lokal valuta och att förbättra ebita-marginalen med mer än sex procentenheter.

Elektas långsiktiga finansiella ambition är en årlig nettoomsättningstillväxt på mer än tio procent, en ebita-tillväxt som överstiger försäljningstillväxten i svenska kronor, en avkastning på sysselsatt kapital som överstiger 20 procent, samt en skuldsättningsgrad som inte överstiger 0,50.

Elektas siffror kan jämföras med att analytikerkåren för 2016/17 väntar sig en nettoomsättningstillväxt i lokal valuta på knappt fem procent, enligt SME Direkt.

För 2017/2018 tror analytikerna på en nettoomsättningstillväxt i lokal valuta på 6,5 procent, enligt SME Direkt.

Elekta upprepar att strålbehandlingssystemet Atlantic väntas lanseras under 2017, med leverans av de första systemen under 2018. Projektet följer tidplanen och forskningskonsortiet gör framsteg avseende definitionen av kliniska studier för att visa det kliniska värdet. Totalt förväntar sig Elekta 75 order fram till slutet av 2019, vilket bolaget anger som ett av de viktigaste bidragen för att nå det långsiktiga tillväxtmålet.

Elektas tämligen omfattande åtgärdsprogram kommer föga överraskande att medföra engångskostnader. Det är något som strålterapibolaget kommer att utveckla i sin kvartalsrapport för det första kvartalet den 1 september, enligt Elektas operative chef, COO, Johan Sehdin under torsdagens kapitalmarknadsdag.

Under dagen berättade dessutom strålterapibolagets affärsområdeschef för neurovetenskap, Veronica Byfield Sköld, att Elektas affärsverksamhet gällande bolagets strålkniv, Gamma, bedöms kunna uppvisa en tvåsiffrig tillväxt från och med nästa räkenskapsår, 2016/2017.

Tre argument talade för den tvåsiffriga tillväxten: ökande eftermarknadsförsäljning, prispremium och tilltagande nyförsäljning, framkom det vidare.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08