23948sdkhjf

Vinnova-pengar till Kancera

Får två miljoner till cancerprojektet HDAC6.
Forskningsbolaget Kancera tilldelas två miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova, genom det strategiska innovationsprogrammet för folksjukdomar, Swelife. Pengarna kommer att delas upp i fyra delutbetalningar under två år.

Projektet som tilldelats pengar fokuserar på enzymet HDAC6, histondeacetylas 6. Histondeacetylaser utgör en del i det maskineri som styr hur gener läses av i en specifik cell, epigenomet. De tar bort acetylgrupper från de proteiner som DNA:t är virat runt i cellkärnan, histonerna, och ändrar på så vis hur hårt packade olika gener är. HDAC6 påverkar, liksom vissa andra histondeacteylaser, även funktioner utanför cellkärnan och enzymet har visat sig ha en påverkan på cancercellens förmåga att röra sig och sprida sig med hjälp av dottertumörer, metastaser.

I december 2014 presenterade Kancera resultat som visade att substanser som hämmar aktiviteten av HDAC6 skulle kunna minska den immundämpande effekten hos tumörer. Därmed föreslog bolaget att sådana substanser kan vara effektiva för behandling av cancer. Det skulle kunna ge upphov till cancerläkemedel med en unik verkningsmekanism. I samband med denna nyhet sade Kancera dessutom att bolaget skulle kunna ta fram en läkemedelskandidat genom projektet på 18-24 månader, om det tilldelades ”adekvata resurser”.

HDAC6-projektet ska genomföras i samarbete med Cancer Centrum Karolinska, CCK, vid Karolinska Institutet. Även andra svenska bolag, som Saromics Biostructures, Metasafe och Adlego Biomedical ska delta i projektet.

Kancera är baserat på Karolinska Institutet Science Park i Solna. Cirka tio personer arbetar på bolaget, som utvecklar läkemedel mot leukemi och andra cancerformer. Ett annat fokus för företaget är parasitsjukdomar.

Läs mer om Kancera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093