23948sdkhjf

Idogen till börsen

Tar klivet in på Aktietorget och siktar på kliniska studier.
I dag fredag tar Lundabaserade Idogen klivet in på Aktietorget. Forskningsbolaget utvecklar vacciner som omprogrammerar immunförsvaret så att det utvecklar tolerans mot ämnen som det inte ska reagera mot.

Syftet med vaccinerna är att utveckla nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar, att hjälpa patienter som har en immunrespons mot ett läkemedel samt att motverka att organ stöts bort efter en transplantation

Tekniken går ut på att en typ av immunceller, dendritiska celler, tas från patienten och omprogrammeras innan de sätts in i kroppen igen. Idén kommer från forskning inom tumörimmunologi vid Lunds universitet som resulterade i upptäckten av en molekyl som hämmar immunförsvaret på ett kontrollerbart sätt.

I oktober 2014 genomförde Idogen en nyemission för att ta in fem miljoner kronor till utvecklingen av läkemedelskandidaten inför kliniska studier. Den 8 maj i år avslutades teckningstiden i ytterligare en emission som tecknades till 304 procent och som tillförde bolaget cirka 17,1 miljoner kronor före emissionskostnader.

- Genom den lyckade emissionen har vi förutsättningarna att fortsätta vårt arbete enligt plan och finansiera de kommande delarna i vårt utvecklingsarbete. Vi arbetar med målsättningen att vara redo för att inleda studier i människa inom 12–18 månader, säger Lars Hedbys, vd för Idogen, i ett pressmeddelande.

Under det närmaste året kommer bolaget att fokusera på den prekliniska utvecklingen av sin teknik. I slutet av maj 2015 rekryterade Idogen Per-Ola Forsberg som ny finanschef, CFO, och Annette Säfholm som preklinisk projektledare.

Per-Ola Forsberg har erfarenhet från motsvarande positioner på bland annat biotechföretaget Lidds, holdingbolaget Lund University Bioscience och på Probi som utvecklar och säljer probiotiska produkter. På Probi var han även vice vd. Annette Säfholm, doktor i medicin från Lunds universitet, har arbetat i projektledande tjänster vid bland annat Regionalt cancercentrum Syd

- Idogen är inne i en mycket spännande utvecklingsfas och dessa rekryteringar gör det möjligt för oss att hålla en fortsatt hög utvecklingstakt, säger Lars Hedbys.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063