23948sdkhjf

Nya samarbeten för Astrazeneca

Utvecklar behandlingar mot njursvikt och diabetes tillsammans med amerikanskt universitet och ett franskt institut.
Läkemedelsbolaget Astrazeneca har ingått ett samarbete med amerikanska University of Michigan med fokus på kronisk njursvikt, CKD. Syftet är att påskynda utvecklingen av nya behandlingar genom att fördjupa kunskapen kring tillståndet och leta efter nya biomarkörer samt måltavlor för nya behandlingar.

I detta arbete kommer prekliniska modeller och vävnadsprover från patienter att användas. Dessutom kommer arbetet att fokusera på utvecklingen av nya djurmodeller för att studera njursvikt. Arbetet ska genomföras vid Astrazenecas laboratorier i Mölndal tillsammans med forskare vid University of Michigan.

I dag onsdag meddelar bolaget dessutom ett nytt samarbete med det franska forskningsinstitutet Inserm. Det sträcker sig över tre år och fokuserar på att utreda de biologiska mekanismerna bakom typ 2-diabetes och njursvikt för att sedan utveckla nya behandlingar mot dessa tillstånd. Samarbetet delas upp i tre olika fokusområden. Ett av dessa är att utforska effekten av mineralkortikoidreceptor, MR, och dess användning som en potentiell behandling mot njursvikt.

Ett annat fokusområde är att utveckla sätt att öka känsligheten för det blodsockerreglerande hormonet insulin hos kroppens vävnader samt att påverka var kroppsfettet lagras. Det tredje projektet går ut på utvecklingen av cellmodeller för att undersöka mekanismer bakom insulinproduktionen i bukspottskörteln och vad som händer med den vid typ 2-diabetes.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08