23948sdkhjf

Vill öka tidig finansiering

En fond-i-fond och lånegarantier är två av förslagen i Hans Rydstads utredning om behovet av statligt riskkapital finansiering hos små och medelstora företag.
I februari fick utredaren Hans Rydstad i uppdrag av Regeringen att kartlägga behovet av statligt riskkapital hos svenska små och medelstora företag, SME-bolag, samt ta fram förslag på förbättringar som kan göras i det nuvarande systemet. I dag torsdag lämnade han in sin rapport, Statliga finansieringsinsatser, till näringsminister Mikael Damberg.

- Utredningen lyfter behovet av att stärka utbudet av riskvilligt kapital i tidiga utvecklingsfaser. Utredningen föreslår också strukturförändringar och insatser för att uppnå en mer samlad aktörsstruktur utan långsiktiga inlåsningar i investeringsmandat. Insatser som i hög grad bygger på och stimulerar samverkan och samfinansiering med privata finansiärer, säger Hans Rydstad.

En ökad tillgång till tidig finansiering kan bland annat få en stor effekt inom life science, där bolagen ofta befinner sig i en tidig utvecklingsfas under lång tid samtidigt som projekten anses ha hög risk. Problemet underströks bland annat av branschorganisationen Sweden Bio i en rapport med förslag kring hur det statliga riskkapitalet kan anpassas för svensk life science. Den skickades ut i maj, med anledning av Hans Rydstads arbete.

Ett av de förslag som lyfts fram i utredningen är uppstarten av ett statligt fond-i-fond-bolag, Fondinvest, som ska investera i specifika fonder för att få dem att i sin tur investera i bolag i tidiga utvecklingsfaser.

Ett annat sätt som föreslås för att öka tidig finansiering är att ge ytterligare medel till innovationslån, verifieringsinsatser och inkubatorer. Dessutom vill Hans Rydstad gärna se mer decentraliserade investeringsbeslut där bland annat inkubatorer får större inflytande över fördelningen av investeringar till olika bolag och projekt.

Han föreslår vidare att ett garantiinstrument ska inrättas för att ge stöd till bankernas utlåning av pengar till expansions- och utvecklingsinvesteringar i bolag. Dessutom föreslås en demonstrationsanläggningsfond som ger stöd till finansieringen av arbete tillsammans med produktionsanläggningar eller produktionsenheter för att få tillverkningen av en produkt att nå kommersiell skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.315