Open innovation ökar chanserna
Open innovation-samarbeten tredubblar chanserna för utvecklingen av läkemedel att lyckas, enligt en ny rapport.
I rapporten har projekten hos 281 läkemedelsbolag mellan åren 1988-2012 analyserats. Resultaten visar att av 355 open innovation-projekt gav upphov till 119 godkända läkemedel. Motsvarande siffror för closed innovation-projekt var 51 lyckade projekt av totalt 463. Det innebär att sannolikheten att nå marknaden tredubblas från cirka elva till 34 procent genom open innovation.
- För läkemedelsföretagen verkar open innovation vara vägen framåt, då det framstår som ett mer kostnads- och tidseffektivt sätt att ta läkemedel till marknaden, skriver Deloitte i rapporten.
Syftet med open innovation-samarbeten är att snabba på innovationsprocessen. Konceptet blir allt vanligare i life science-branschen men i den nya rapporten påpekar Deloitte att det fortfarande endast utgör cirka 20 procent av alla läkemedelsutvecklingsprojekt. De anledningar som lyfts fram till detta är problematik kring immateriella rättigheter och att företagen då måste ta fram nya arbetsprocesser i sin forskning och utveckling, FoU, samt genomföra förändringar i företagets ledning och kultur.
Deloittes rapport visar att 54 procent av läkemedelsprojekten hos de tolv största läkemedelsbolagen år 2014 utvecklades genom en open innovation-process. De övriga 46 procenten kom från ett mer stängt samarbete. De projekt som räknades som open innovation visade sig dock inte vara så öppna, då det ofta handlade om outsourcning eller licensiering. Inget var ett open source-projekt.