23948sdkhjf

Life science-entreprenörer samlades i Båstad

Uppslutningen var stor på Life Science Day 2015 under Entreprenörsveckan i Båstad där man satte entreprenörernas olika villkor i fokus.
Drygt 150 personer och ett antal utställare deltog under tisdagens Life Science Day, en av många aktiviteter under veckan. Ansvariga för dagens program var de tre tidningarna Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift, Life Science Sweden och Medtech Magazine. Alla ingår i Mentorkoncernen, arrangör av Entreprenörsveckan i Båstad, som i år hölls för andra gången.

I mitten av juli drar formellt Innovation Skåne igång, det stora fusionerade innovationsbolaget som ska placera Skåneregionen på innovationskartan. Det är en sammanslagning av de tre av Region Skåne helägda innovationsbolagen Teknopol, Innovator Skåne och Clintrials som nu blir ett.

Vd för Innovation Skåne är Anders Dellson som inledde Life Science Day med att berätta om planerna:

- Anledningen till att jag tror det kommer att fungera är att vi kommer med kompetens och att vi har ett oerhört starkt mandat. Det ska inte finnas några stoppklossar på politisk eller tjänstemannanivå med den nya organisationen.

Anders Dellson kommer själv från Teknopol:

- Teknopol räknar med en kostnad på 65 000 kronor för oss per nyskapat jobb i de nya bolagen vi hjälper.

Clintrials koordinerar kliniska prövningar i Skåne. Just nu pågår 400 prövningar, enligt Anders Dellson.

- Ni får önska oss lycka till nu när vi ska placera Skåne på innovationskartan. Men man ska nog inte gå in i det här och tro att innovation är en strömlinjeformad process.

Magnus Björsne, chef för Astrazeneca Bio Venture Hub vid forskningssajten i Mölndal gav en uppdatering av hubben där det i dag finns sju externa utvecklingsbolag och förhandlingar pågår med många fler. Huben ligger mitt inne i sajten och företagen som flyttar in har full tillgång till lokaler och personer, även om sekretess gäller. Huben är inte begränsad till bolag inom Astrazenecas strategiska områden. Magnus Björsne berättade om skälet till att Astrazeneca öppnar upp sig för externa företag:

- Vi kände att vi måste stärka skandinavisk life science, eftersom vi inte är Cambridge och inte NIH (Boston).

- Är man ofin kan man säga att det finns en enorm överkapacitet inom läkemedelsindustrin, kanske inte i humankapital men tekniska resurser och dem vill vi utnyttja.

Han betonade att de inte har några legala kopplingar till hub-företagen alls och att satsningen ska vara kostnadsneutral för Astrazeneca. Nu finns medel för att driva den i fyra år.

- Det är många företag som kommer till oss för att vi har billig hyra men det är ingen bra anledning.

- Nu satsar vi också på ett helt nytt sätt att samarbeta med akademin och hoppas att vi snart kan gå ut med en nyhet om det.

Han fick en fråga från publiken om satsningen påverkar var läkemedelsjätten placerar sin hemligaste forskning och svarade självklart nej.

Lars Johansson, vd för Antaros Medical, ett av bolagen i huben, delade med sig av sina erfarenheter.

- Jag har själv jobbat på AstraZeneca och vet fördelarna med att ha de resurserna men också nackdelarna med en stor organisation vilket var en anledning till att vi startade vårt bolag förra hösten.

Antaros Medicals första kontor var en husbil men i slutet av augusti 2014 kunde de flytta in i Bio Venture Hub. De har nu 14 anställda och deltar i sju kliniska studier med sin speciella bildteknik.

- Vår samlade bild av biohuben är överlag väldigt positiv inte minst för den enkla accessen, särskilt för oss som har jobbat där förut, och öppenheten. Jag tror att de andra bolagen tycker likadant. Vi befinner oss i en miljö med världsledande forskning. Vi får uppdrag som vi nog inte skulle fått annars.

Jan Trofast, utvecklare av Symbicort, som förut arbetade på Astrazeneca men numera är vetenskaplig patentsamordnare, talade om effektivare hantering av vägen från idé till produkt inom life science.

- Den viktigaste frågan ni ska ställa er själva är "vems problem löser min idé? Med andra ord, man måste göra en s k due diligence tidigt i processen

Hanna Olvenmark och Anna Hansson berättade om sina erfarenheter från entreprenörsutbildningen vid Chalmers och det affärscase de jobbat med under utbildningens andra år. Det är en gel som ska underlätta att svälja läkemedel, Previsco.

- Vi har varit med om en fantastisk resa på entreprenörsskolan, det har varit sjukt roligt. Det bästa året i vårt liv, faktiskt. Nu börjar egentligen det verkliga jobbet. Men vi kommer att lägga Previsco på is.

Magnus Lundin från Sisp, branschorganisationen för svenska inkubatorer och science parks, med sammanlagt 65 medlemmar, förklarade att det inte råder brist på idéer inom branschen, utan snarare pengar.

- Även om jag håller med om att bra idéer oftast hittar finansiering till slut så kan det gå fortare.

Just nu jobbar Sisp bland annat med att lansera sig ute i Europa.

Karin Weman, högskolan i Halmstad berättade om sin entreprenörsresa som ska leda fram till digitalt verktyg för att motivera hälsobeteende, Digital Innovations in self motivated exercise. Projektet går nu in i en fas II-prövning.

- En beteendeförändring från stillasittande livsföring till en mer fysiskt aktiv livsstil är lika positivt för hälsan som att sluta röka. Men det kräver medvetna och aktiva val, sade hon.

Också från Högskolan i Halmstad presenterades ett annorlunda examensjobb inom medtech – en produkt för portabel signalregistrering som möjliggör övervakning av patienter med misstänkt epilepsi, utan att de behöver befinna sig på ett sjukhus. Arbetet har utförts av studenterna Henrik Jern och Robert Persson, som hade tydliga råd till nya entreprenörer:

- Klyschorna stämmer: Ge inte upp. Tro på dig själv. Kontakter, kontakter, kontakter. Be om hjälp. Folk är nästan alltid villiga att hjälpa. Vi hade ingen erfarenhet av medtech och ändå har vi tagit fram en produkt.

Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson, forskare vid Lunds universitet och entreprenörer inom honungsbakterieforskning berättade om hur de har försökt kombinera forskning och företagande.

- Det har saknats en förståelse utifrån för att man kan ha båda hattarna - företagshatten och forskarhatten.

Det har visat sig genom att det har varit omöjligt för dem att få forskningsanslag. Nu satsar de istället på crowdfunding och hoppas på att få fart på den genom att väcka intresse bland allmänheten.

Lars Hedbys, vd för Idogen, berättade om bolagets resa. Idogen utvecklar vacciner som omprogrammerar immunförsvaret så att det utvecklar tolerans mot ämnen som det inte ska reagera mot. Tidigare i juni tog bolaget klivet in på Aktietorget . Idogen håller sedan två år till på Medicon Village.

- Där finns allt vi behöver och där har vi två anställda, i övrigt är bolaget virtuellt, sade Lars Hedbys.

- Vi går in i klinik vid årsskiftet 2016/17. Vi har gott om pengar i kassakistan efter den senaste emissionen. Vi har en dröm: tänk om vi skulle kunna tillverka våra cellterapibehandlingar på plats i MV och sälja över hela Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063