23948sdkhjf

MS-projekt går enligt plan

En fullrekryterad Concerto-studie får Active Biotechs aktie att öka.
Lundabaserade Active Biotech och partnern Tevas kliniska fas III-studie gällande laquinimod mot multipel skleros, MS, på amerikansk mark, Concerto, har fullrekryterats enligt plan. Det säger bioteknikbolagets vd Tomas Leandersson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

- Det är i stort sett enligt plan, säger han.

Dock försenas resultatet till halvårsskiftet 2017 mot tidigare bedömning om någon gång under 2016. Men på pluskontot hamnar studiens vetenskapliga kvalitet som nu förbättras enligt Tomas Leandersson:

- Det vi förlorar i tid vinner vi i kvalitet och eftersom laquinimod är det enda riktigt värdefulla projektet vi har kvar är kvalitén det primära målet.

Baserat på en överenskommelse med amerikanska läkemedelsverket FDA kommer Concerto-studien att vara klar antingen då 260 så kallade EDSS-events har uppnåtts eller då alla patienter fullföljt 24-månadersbehandling. När studien är fullföljd kommer registreringsansökningar att lämnas in.

Bioteknikaktien hade vid 15-tiden i går hoppat upp drygt tre procent på rekryteringsbeskedet.

Det är positivt för bolaget, vars aktie föll under våren efter ett besked om negativa resultat från den kliniska fas III-studien 10TASQ10, som genomfördes tillsammans med franska Ipsen. Där testades läkemedelskandidaten tasquinimod som behandling för patienter med metastaserad prostatacancer. Resultaten, som presenterades i april, ledde till beslutet att lägga ner utvecklingen av tasquinimod mot prostatacancer. Istället skulle bolaget fokusera på utvecklingen av läkemedelskandidaten laquinimod samt på det prekliniska projektet ISI.

Resultaten ledde dessutom till ett beslut om nedskärningar i bolaget och i början av juni varslades 47 medarbetare på bolaget, som då hade 56 anställda.

Läs mer om Active Biotech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078