Corline flyttar in i biohuben
”Nu tar vi steget från medtech till läkemedel”, säger vd Henrik Nittmar om att dotterbolaget Corline Pharma tar plats i Astrazenecas Bio Venture Hub i Mölndal.
Corline Biomedical grundades år 1991. Bolaget arbetar med en bioaktiv substans bestående av en makromolekyl av polysackariden heparin. Den har utvecklats till en ytbeläggning, en coatning, som Corline använder för att modifiera medicintekniska produkter för bättre blodkompatibilitet.
- Heparin är nog mest känt för att förebygga blodproppar vid kirurgiska ingrepp, som den använts för sedan 1930-talet, men substansen har många olika funktioner. Bland annat är den antiinflammatoriskt. Corlines teknik innebär att man får en hög heparinkoncentration lokalt men undviker blödningsrisken som finns när man ger heparin intravenöst, säger Corlines vd Henrik Nittmar.
Substansen fungerar både på medicintekniska implantat och på biologiska vävnader inför transplantation. Corline planerar nu att pröva dess effekt för att undvika organavstötning genom att reparera blodkärlsskador i njurar inför transplantation.
Bolaget har dessutom sedan tidigare fått godkänt av Läkemedelsverket för att genomföra en klinisk prövning med ytbeläggningen för att skydda celler vid cellterapi. Där ska patienter med den autoimmuna sjukdomen diabetes typ 1 få en transplantation med coatade betaceller, de celler som producerar insulin i bukspottskörteln och som blivit förstörda vid sjukdomen. Förhoppningen är att kunna rekrytera den första patienten under året.
Det är dock inte moderbolaget Corline som flyttar in i Astrazenecas biohub, utan det är dotterbolaget Corline Pharma som grundades den 21 maj och som i dagsläget består av vd Henrik Nittmar och två konsulter i Göteborg. Corline Pharma ska fokusera på utvecklingen av läkemedel med utgångpunkt i bolagets heparinbaserade substans.
- Vi har påbörjat arbetet med Corline Pharma och planerar nu för närliggande aktiviteter. I höst ska vi fokusera på att utvärdera ett antal indikationer för att därefter ta beslut om inriktningen av den fortsatta utvecklingen, säger Henrik Nittmar.
- Vi tar nu steget från medtech till läkemedel och vi har valt att flytta in i biohuben på grund av två anledningar. Vi vill få tillgång till Astrazenecas kompetens och erfarenheter när det gäller dels läkemedelsutveckling och dels CMC-verksamhet, som produktion och kvalitet.