23948sdkhjf

Vinnova-pengar till Adenovir

Tilldelas en halv miljon till utvecklingen av ett nytt ögonläkemedel.
Helsingborgsbaserade Adenovir Pharma , ett av bolagen i life science-inkubatorn Puls, utvecklar läkemedel mot ögoninfektionssjukdomen epidemisk keratokonjunktivit, EKC, som orsakas av adenovirus. En av bolagets läkemedelskandidater utvärderas för tillfället i en klinisk fas II-studie som pågår i Sverige och Tyskland. Förhoppningen är att resultatet från studien kan presenteras senare i år.

Adenovir har nu tilldelats 500 000 kronor från Vinnova för utvecklingen av en andra generationens behandling mot EKC. En kandidat har tagit fram som ska vara mer potent samt enkel att tillverka. Den har visat god effekt i prekliniska studier. Substansen har även visat sig lämplig för administrering med ögondroppar och Vinnova-pengarna ska gå till fortsatt utveckling mot en sådan formulering.

- Den nya läkemedelskandidaten har en annorlunda och unik verkningsmekanism och är mycket potent. Den är dessutom skyddad under lång tid av ett nytt patent. Då vi nu förbereder för exit, avyttring av bolaget, är det mycket bra att även kunna erbjuda ett lovande andra generationens läkemedel, något som framtida partner ser positivt på, säger professor Niklas Arnberg vid Umeå Universitet som är en av innovatörerna, i ett pressmeddelande.

I slutet av maj tog Karin Wingstrand från Astrazeneca och juristen Mats Lidgard plats i Puls-bolagets styrelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062