23948sdkhjf

Bygger Big Data-center i Luleå

I höst startar Luleå tekniska universitet, LTU, och forskningsinstitutet SICS Swedish ICT upp arbetet med att bygga upp ett nytt center för big data-forskning i staden.
Big data är en växande trend bland annat inom life science där stora datamängder kan samlas in allt snabbare, exempelvis genom förbättrade metoder för gensekvensering och genom registerforskning. Det har bland annat avspeglat sig i Scilifelabs satsningar på big data-forskning .

I höst startar byggnationen av en ny nationell storskalig datacenteranläggning i Luleå där tjänster inom big data, dataanalys och molntjänster kommer att erbjudas. Bakom projektet står Luleå tekniska universitet, LTU, och forskningsinstitutet SICS Swedish ICT. Satsningen finansieras bland annat av kommunen, länsstyrelsen och landstinget.

- Vi har inte valt exakt hur centret kommer att byggas upp men vi kommer att flytta in i någon form av befintlig lokal i Luleå. Vi hoppas att vara i drift i december eller januari med centrets första fas, som nog är mest intressant för life science-branschen. Då kommer vi att kunna erbjuda ett stort serverrum med 150 servrar, vilket motsvarar 3500 processorkärnor. Det rör sig om stora, enkla processorer med mycket lagringsutrymme, säger Tor Björn Minde, projektledare på LTU Business och adjungerad professor vid LTU.

- Den andra fasen fokuserar mer på anläggningsforskning, där Luleå har en mycket stark kompetens.

Centrets tjänster riktar sig till både akademi och industri. Prislappen kommer att landa under den hos konkurrenter, men den beror också på vilken finansieringsmodell som centret får i slutändan, säger Tor Björn Minde.

- Vi har föreslagit att centret ska bli en del av den nationella forskningsinfrastrukturen.

Han berättar vidare att de hittills varit i kontakt med bland annat stålbranschen och rymdbranschen, som bland annat vill använda centrets tjänster för att utvärdera sina processer, analysera och lagra data. Någon kontakt med life science-branschen har hittills inte tagits, men det ligger i pipeline.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063