23948sdkhjf

Avtalet med Almirall sägs upp

Index får tillbaka de europeiska rättigheterna för läkemedelskandidaten Kappaproct mot ulcerös kolit.
Det Stockholmsbaserade bioteknikbolaget Index Pharmaceuticals meddelar i dag tisdag att ett licensavtal som undertecknades i mars 2014 med läkemedelsjätten Almirall har avslutats.

Avtalet gällde rättigheterna till den europeiska marknaden för Index Pharmaceuticals läkemedelskandidat Kappaproct mot den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Anledningen till att avtalet sägs upp är att Almirall beslutat sig för att ändra fokus i sin forsknings- och utvecklingsverksamhet till dermatologi.

Uppsägningen av avtalet innebär att Index nu har alla utvecklings- och kommersialiseringsrättigheter för Kappaproct, som befinner sig i kliniska studier.

- Med de globala rättigheterna till Kappaproct åter i våra händer, har vi nu alla alternativ tillgängliga när det gäller strukturen på framtida licenstransaktioner, vilket ger strategiskt handlingsutrymme i vårt fortsatta affärsutvecklingsarbete. Vi har ett starkt paket att erbjuda partners med intresse för inflammation och gastrointestinala sjukdomar såsom IBD, säger Peter Zerhouni, vd för Index Pharmaceuticals sedan april 2015 , i ett pressmeddelande.

Kappaproct är en så kallad DNA-baserad immunmodulerande sekvens, DIMS. Den binder till Toll-like receptor 9, TLR 9, som känner igen specifika sekvenser i bland annat bakteriellt och viralt DNA och påverkar aktiviteten hos det medfödda immunförsvaret. När Kappaproct binder till TLR 9 startas en antiinflammatorisk process som förhoppningsvis kan utnyttjas vid behandlingen av ulcerös kolit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078