23948sdkhjf

Ser över unga forskares villkor

Ann Fust från Vetenskapsrådet utreder hur unga forskares arbetsvillkor kan ändras för att locka fler till Sverige.
Ann Fust, Vetenskapsrådets förvaltningschef, har utsetts till regeringens utredare för villkor och karriärvägar för unga forskare. Syftet med den nya rollen är att kartlägga hur svenska och internationella unga forskare kan lockas att bedriva sin forskning, och lyckas med den, i Sverige.

För att utreda detta ska Ann Fust bland annat se över arbetsvillkoren för doktorander, tidsbegränsade anställningar och regleringen av meriteringsanställningar samt hur forskares mobilitet kan främjas. Trygga arbetsvillkor, tydliga karriärvägar och en ökad mobilitet anses nämligen vara nyckelprioriteter när det gäller att få fler unga forskare till landet.

- I rapporten Karriärstruktur och karriärvägar i högskolan som vi släppte i år konstaterar vi att andelen av högskolans lärare som har någon form av meriteringsanställning har minskat kraftigt. Det gäller särskilt kvinnor. Sammantaget visar rapporten på en uppluckring av karriärsystemet genom att många unga forskare tvingas ha flera olika tidsbegränsade anställningar utan en tydlig karriärväg, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström i ett pressmeddelande.

Ann Fust ska redovisa sitt uppdrag den 31 mars 2016.

- Jag är glad över uppdraget och kommer att ta mig an det med stor entusiasm. En viktig fråga är jämställdhetsaspekten då direktivet specifikt pekar på att villkor och förhållande både för kvinnor och män ska belysas. Utredningstiden är kort vilket innebär att det blir viktigt att göra en god planering för arbetsformerna nu inledningsvis, säger Ann Fust.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079