23948sdkhjf

Sprint avtalar med Bayer

Utvecklar läkemedel mot cancer.
I slutet av föregående vecka tecknade det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Sprint Bioscience ett nytt samarbets- och licensavtal med tyska Bayer Healthcare. Avtalet gäller forskning och utveckling, FoU, samt kommersialisering av cancerläkemedel.

Arbetet kommer att bygga på de substanser som Sprint tagit fram för att hämma enzymet MTH1. Det spelar en viktig, skyddande roll i reparationen av DNA, särskilt hos cancerceller. Enligt avtalet utlicensierar Sprint utvecklingen samt den eventuella kommersialiseringen av dessa substanser till Bayer.

Genom det nya avtalet kan Sprint tilldelas upp till 190 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder kronor, i milstolpsbetalningar samt en inledande betalning vid undertecknandet om två miljoner euro, motsvarande 19 miljoner kronor. Utöver det tillkommer finansiering av den tidiga forskningen samt royaltyutbetalningar om någon eller flera produkter från arbetet skulle nå marknaden.

Sprint Bioscience arbetar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling. Med hjälp av en egenutvecklad teknikplattform screenas mindre molekyler, fragment, fram som binder till kända målproteiner. Fragmenten används därefter för att skräddarsy en läkemedelsmolekyl.

Läs mer om Sprint Bioscience.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078