23948sdkhjf

Orexo-handeln igång igen

Nu hävs gårdagens handelsstopp som kom efter att den amerikanska apotekskedjan CVS tog bort Zubsolv från listan över rekommenderade läkemedel.
På tisdagseftermiddagen rasade specialistläkemedelsbolaget Orexos aktie nära 30 procent. Det ledde till ett handelsstopp under den tidiga eftermiddagen. På sociala medier cirkulerade det uppgifter om att den amerikanska apotekskedjan CVS tar bort Orexos flaggskeppsprodukt Zubsolv från sortimentet och ersätter med konkurrenten Suboxone. Zubsolv används för behandling av opiatberoende.

På kvällen bekräftade Orexo att flaggskeppspreparatet Zubsolv kommer att tas bort från den amerikanska apotekskedjan CVS lista över vilka läkemedel som rekommenderas för kommersiella klienter under 2016. Samtidigt annonserar bolaget ett nytt flerårigt avtal med en ny så kallad Pharmacy Benefit Manager.

Åtgärden från CVS innebär att preparatet, från och med den 1 januari 2016, inte längre kommer subventioneras för patienter med försäkringsbolag under CVS Caremark, som har hög kontroll över vilka läkemedel patienterna kan förskrivas.

Bolaget meddelar vidare att man uppskattar att dessa försäkringsbolag hos CVS Caremark idag står för 10-15 procent av den nuvarande försäljningen, motsvarande en marknadsandel på 0,6-0,8 procent.

Orexo betonar emellertid att bolaget ser möjligheter att behålla sin marknadsandel trots att rekommendationen och subventionen tagits bort, och hänvisar till att ett konkurrerande preparat, under de 18 månader som Zubsolv var det enda rekommenderade och subventionerade alternativet, behållit en hög marknadsandel.

Läkemedelsbolaget påpekar samtidigt att man för diskussioner med ett flertal andra privata och offentligt finansierade försäkringsbolag, samt att man redan signerat ett flerårigt exklusivt avtal med en ny så kallad Pharmacy Benefit Manager inom segmentet Managed Medicaid.

Bolaget skriver att "det nya avtalet kan potentiellt addera fler patienter till Zubsolv-behandling än vad som eventuellt förloras inom CVS Caremarks kommersiella segment", men noterar också att lönsamheten inom detta segment är lägre på grund av högre rabatter.

- CVS Caremarks beslut [...] kom som en överraskning för Orexo. [...] Även om beslutet är en besvikelse är vi nöjda med den positiva utvecklingen av vår marknadsandel som vi ser under juli inom alla kundsegment och som också har tagit Zubsolv upp på "all-time-high" i både försäljning av antal tabletter och marknadsandel, säger Orexos vd Nikolaj Sørensen i ett pressmeddelande.

När börsen öppnade på onsdagen drog handeln i Orexo igång igen, efter handelsstoppet som gällt sedan tidig tisdagseftermiddag.

Läs mer om Orexo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078