23948sdkhjf

Startar gemensam klinisk studie

Astrazeneca startar upp en klinisk studie på lungcancer med amerikanska Mirati.
Medimmune, Astrazenecas dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, har inlett ett samarbete med det amerikanska cancerföretaget Mirati Therapeutics. Tillsammans ska bolagen genomföra en klinisk fas I/II-studie för att utvärdera effekten av en kombination av Medimmunes läkemedelskandidat durvalumab, MEDI4736, och Miratis mocetinostat på patienter med icke-småcellig lungcancer.

Durvalumab består av en antikropp som hämmar proteinet PDL1. Förhoppningen är att detta ska öka tumörens känslighet mot patientens immunförsvar. Syftet med mocetinostat, som hämmar enzymet histondeacetylas, HDAC, är att öka effekten av durvalumab.

Enligt bolagens avtal ska fas I/II-studien finansieras och genomföras av Mirati medan Medimmune ska bidra med durvalumab. Arbetet ska kontrolleras av en kommitté som bolagen har satt ihop tillsammans. Studien ska startas upp år 2016. Om resultaten är positiva så kommer Medimmune få en möjlighet att förhandla fram en kommersiell licens för läkemedelskombinationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062