23948sdkhjf

Ökad vinst för Moberg Pharma

Den ökade försäljningen drar upp resultaten i det andra kvartalet.
I sin rapport från det andra kvartalet visar läkemedelsbolaget Moberg Pharma upp ett resultat efter skatt om 5,5 miljoner kronor. Det kan jämföras med 4,1 miljoner under motsvarande period föregående år. Även nettoomsättningen ökade. Den landade på 92,2 miljoner kronor (57,7).

Rörelseresultatet var 8,3 miljoner kronor (4,8) och resultatet per aktie var 0,38 kronor (0,33). Bolaget påpekar i rapporten att aktiekursens utveckling under det första halvåret har ”medfört bokföringsmässiga avsättningar relaterade till incitamentsprogram som belastat resultatet med 4,5 miljoner kronor under halvåret respektive 2,7 miljoner under andra kvartalet 2015.”

- Ett starkt resultat överlag och med lanseringar i Asien som främsta drivkraft resulterade under andra kvartalet i hög försäljningstillväxt, förbättrad lönsamhet och det 21:a kvartalet med sekventiell tillväxt, skriver bolagets vd Peter Wolpert i rapporten.

Det andra kvartalet inleddes med ett förvärv i april av USA-rättigheterna för Balmex, produkter för blöjeksem, från Sanofis dotterbolag Chattem.

Moberg Pharma bedriver egen läkemedelsutveckling samt in- och utlicensiering av receptfria produkter. Bolagets huvudprodukt är den receptfria nagelsvampsbehandlingen Kerasal Nail/Emtrix, som lanserades i Kina av bolagets partner Menarini Asia-Pacific i maj. Samma månad tilldelades Moberg Pharma ett patent i EU på en ny formulering av Kerasal Nail.

I juni tilldelades bolaget 0,9 miljoner euro, motsvarande drygt åtta miljoner kronor , från EU:s finansieringsprogram Eurostars. Pengarna ska användas till bolagets projekt med substansen bupivakain, Bupi, som utvecklas till en behandling i sugtablettsform mot munhålesmärta.

Läs mer om Moberg Pharma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063