23948sdkhjf

Första patienten transplanterad

Den första njurtransplantationen har nu utförts i en klinisk studie med Hansa Medicals läkemedelskandidat Ides.
Bioteknikbolaget Hansa Medical meddelar i dag att den första patienten har fått en njurtransplantation i en pågående fas II-studie i USA. Den sponsras av professor Stanley Jordan vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, som även ansvarar för studien.

Den kommer i slutändan att inkludera upp till 20 högsensitiserade patienter från United Network for Organ Sharings, UNOS, väntelista för transplantation. Att de är högsensitiserade innebär att patienterna har en hög risk att stöta bort ett transplanterat organ.

I studien behandlas patienterna med Hansa Medicals läkemedelskandidat Ides inför en transplantation. Ides är ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA. På så vis undviker man att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar, HLA-sensitiserade personer, stöter bort organet.

Syftet med studien är att utvärdera säkerhet och effekt av en Ides-behandling.

- Detta samarbete med doktor Jordan är en viktig del av utvecklingen av Ides som läkemedel vid njurtransplantation. Vi driver parallellt andra kliniska studier med Ides i Europa och planerar ytterligare studier i USA, säger Christian Kjellman, forskningschef på Hansa Medical, i ett pressmeddelande.

Hansa Medical är beläget i Ideon Science Park i Lund. Ides är bolagets huvudprojekt och flera studier med läkemedelskandidaten är på gång. Förutom Ides genomför bolaget även prekliniska studier med enzymet Endos som en potentiell behandling mot autoimmuna sjukdomar. Dessutom har Hansa Medical lanserat en CE-märkt HBP-analys för att förutse allvarlig blodförgiftning, sepsis.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078